Τεράστια διαφήμιση για τη χώρα μας αποτελεί η ταινία-ντοκιμαντέρ με φόντο τη Σπάρτη και τις ελληνικές ομορφιές που ετοιμάζει ο σκηνοθέτης Τζόελ Κοέν (ένας εκ των διάσημων αδελφών) για λογαριασμό του National Geographic με αφορμή το Σπάρταθλον.
Η 32η διοργάνωση ενός από τους πιο δύσκολους αγώνες δρόμου υπεραποστάσεων παγκοσμίως, μήκους 246 χιλιομέτρων (με τους δρομείς να καλύπτουν την απόσταση από την Αθήνα έως τη Σπάρτη), προκάλεσε εκ νέου το ενδιαφέρον του αμερικανικού καναλιού που επιστρέφει στη χώρα μας για τον συγκεκριμένο αγώνα έπειτα από 16 χρόνια και θα γυρίσει την ταινία με τίτλο «Οι Ελληνες» («The Greeks»). Συνολικά 380 αθλητές και αθλήτριες από 42 χώρες (52 από την Ελλάδα) θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση που βρίσκεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού.

Μια διοργάνωση αγώνα δρόμου υπεραποστάσεων που γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια και στην οποία οι συμμετοχές σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν σχετικά με τις 45 που είχαμε στην πρώτη διοργάνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει λίστα αναμονής 200 αθλητών, ενώ η συμμετοχή για καθέναν από τους αθλητές που θα τρέξουν έχει κόστος 450 ευρώ (καλύπτει διαμονή και μετακινήσεις στη χώρα μας).

ΜΕ ΣΥΚΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ. Ξεχωριστή στιγμή για τον αγώνα αποτελεί η συμμετοχή του Ντιν Καρνάζη, του Ελληνοαμερικανού που σε 50 εβδομάδες είχε τρέξει ισάριθμους μαραθώνιους σε 50 πολιτείες των ΗΠΑ. «Είναι τιμή μου να τρέξω σε έναν τέτοιο αγώνα και θα το κάνω όπως στην αρχαιότητα, πίνοντας μόνο νερό και τρώγοντας στον δρόμο παστέλι και ξερά σύκα» τόνισε συγκινημένος μπροστά στους γονείς του ο Ντιν Καρνάζης.

Ο Αμερικανός Γιαν Ολσεν, παγκόσμιος πρωταθλητής των 24 ωρών της IAU το 2013, είναι ένα ακόμα από τα μεγάλα ονόματα που θα τρέξουν από τους πρόποδες της Ακρόπολης (την Παρασκευή το πρωί) μέχρι τη Σπάρτη.

«Η Ελλάδα θα έχει για μία ακόμη φορά την καλύτερη διαφήμιση χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψει η πολιτεία ούτε ένα ευρώ. Η μεγαλύτερη κίνηση που κάναμε αυτά τα χρόνια ήταν το γεγονός ότι καταφέραμε να είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι και αυτό μας επιτρέπει για 32η φορά να διοργανώνουμε αυτόν τον αγώνα» τόνισε ο πρόεδρος του διεθνούς συνδέσμου Σπάρταθλον Παναγιώτης Τσιακίρης.

Το 2011 η Ρουθ Ποντγκόρνικ από τη Σλοβενία είχε πάρει τη δεύτερη θέση στις γυναίκες, αλλά έναν χρόνο αργότερα σκοτώθηκε από πτώση χιονοστιβάδας !

Φέτος ήρθε ο γιος της, όχι μόνο για να συμμετάσχει αλλά και να τιμήσει τη μνήμη της γυρίζοντας μια ταινία για το Σπάρταθλον.