Την αποφασιστικότητα και ετοιμότητά του να συμβάλει και να βοηθήσει για τη λύση του Κυπριακού, αρχικά μέσω του νέου ειδικού αντιπροσώπου του, αλλά και αργότερα, αν υπάρξει ανάλογη πρόοδος, με ιδία προσωπική εμπλοκή, εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αναγνώρισε τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Τουρκία, ώστε να σημειωθεί πρόοδος και υποσχέθηκε να θέσει το θέμα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο συνάντησε αμέσως μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως σημείωσε η ίδια πηγή, δεν υπήρξε ευκαιρία για να «ανταλλάξουν χειραψία» οι δυο πρόεδροι, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί στη δεξίωση που διοργανώνει ο Μπαν Γκι-μουν για τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε την «πλήρη ικανοποίησή» του για τη συνάντηση, «όχι μόνο γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβουμε τις θέσεις μας, αλλά και για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε για την όσο το δυνατό συντομότερο λύση του Κυπριακού».

«Έχουμε αναπτύξει τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής, αλλά και την ανάγκη, έτσι ώστε οι εμπλεκόμενοι να εργαστούν όχι απλά φραστικά, αλλά μέσα από συγκεκριμένες πράξεις. Και όταν λέω εμπλεκόμενους, η σαφής αναφορά έγινε, όχι μόνο για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας αλλά και για την ίδια την Τουρκία» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως η επιδημία του Έμπολα, οι κλιματικές αλλαγές, αλλά και το Ισλαμικό Κράτος, που -όπως ανέφερε- «μέσα από τον εξτρεμισμό προκαλεί ένα πραγματικό δέος στην ανθρωπότητα».

Στη συνάντηση παρέστησαν, από κυπριακής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμλίου και ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος Μενέλαος Μενελάου.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε, σε γραπτή δήλωσή του, ότι «συζητήθηκε η πρόοδος που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες στοχεύουν να επιτύχουν μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, μετά την υιοθέτηση της κοινής διακήρυξης των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, στις 11 Φεβρουαρίου 2014».

Συνάντηση με Ερντογάν
Μετά τη συνάντηση του Μπαν Γκι-μουν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του ΓΓ, με γραπτή και πάλι δήλωσή του, τόνισε ότι «η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στην κατάσταση στο Ιράκ και στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της απειλής που θέτει το Ισλαμικό Κράτος». Όπως επεσήμανε, ο ΓΓ ευχαρίστησε τον πρόεδρο (της Τουρκίας) για τη «γενναιόδωρη υποστήριξη» της χώρας του προς τους πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη συριακή σύγκρουση.

Επίσης, σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε «η πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο, όπως και ο ρόλος της Τουρκίας προς υποστήριξη της διαδικασίας».

Επαφές Αναστασιάδη
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης γευμάτισε τη Δευτέρα με τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αναφερόμενος σ' αυτή τη συνάντηση και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε: «Άκουσαν με πολλή προσοχή τις θέσεις μας και μέσα από το διάλογο που έγινε δόθηκαν διευκρινίσεις, έτσι ώστε να αποκατασταθεί και η πραγματική αλήθεια όσον αφορά τα γεγονότα που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της παρούσας φάσης του διαλόγου».

Τέλος, υπογράμμισε ότι ανέπτυξε «εν εκτάσει, τόσο τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όσο και την ετοιμότητά μας να εργαστούμε έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό, αν και η άλλη πλευρά συνεργαστεί, να επιτύχουμε την επιδιωκόμενη λύση που δεν μπορεί να είναι άλλη από την επανένωση της πατρίδας μας και την απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα μέσα από τη δημιουργία ενός διζωνικού, δικοινοτικού κράτους με πολιτική ισότητα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από