Η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, UBS, έχει ζητήσει από τους πελάτες της που κατοικούν σε ευρωπαϊκές χώρες και έχουν τραπεζική σχέση στην Ελβετία να της προσκομίσουν πιστοποιητικά για τη φορολογική νομιμότητα της περιουσίας που διατηρούν στην τράπεζα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης διαχείρισης πλούτου της UBS Γιργκ Τσέλτνερ, δήλωσε πρόσφατα ότι οι περισσότεροι από τους πελάτες της, εκτός της Ιταλίας και της Ελλάδας, θα το έχουν πράξει έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με την ελβετική οικονομική εφημερίδα Finanz und Wirtschaft.

To Bloomberg αναφέρει ότι η UBS αντιμετωπίζει δικαστικές διώξεις από τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για «ξέπλυμα» χρήματος και διευκόλυνση φοροδιαφυγής πελατών της.

Εφετείο στο Παρίσι επικύρωσε χθες δικαστική απόφαση του Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία η ελβετική τράπεζα πρέπει να καταθέσει το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ ως εγγύηση έναντι της ποινής που ενδεχομένως θα της επιβληθεί για την κατηγορία του «ξεπλύματος» χρήματος.

«Η UBS είναι πολύ απογοητευμένη από την απόφαση», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση και ότι θα αντιμετωπίσει την έρευνα. Στην ανακοίνωσή της, η UBS υποβάθμισε την έρευνα ως μία «εξαιρετικά πολιτικοποιημένη διαδικασία» που δεν ακολουθεί «στοιχειώδεις πτυχές του δικαίου». Γάλλοι ανακριτές ζήτησαν την καταβολή της εγγύησης από την ελβετική τράπεζα μετά τη διακοπή τον Ιούλιο των διαβουλεύσεων για την επίτευξη ενός διακανονισμού, καθώς η UBS αρνήθηκε να παραδεχθεί την ενοχή της, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έχει αυξήσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης έπειτα από την υποχρέωση σε παραίτηση του πρώην υπουργού του Ζερόμ Καουζάκ, για μυστικό λογαριασμό που είχε στην Ελβετία.

Η υπόθεση της UBS χρησιμεύει και ως έναυσμα μίας πιο αυστηρής γαλλικής προσέγγισης κατά της φορολογικής απάτης. Η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει ότι οι προσπάθειές της θα αποφέρουν σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε πληρωμές φόρων και προστίμων από τους φοροφυγάδες φέτος, χωρίς να υπολογίζεται στο ποσό αυτό το πρόστιμο στην UBS, δήλωσε αξιωματούχους του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Η UBS πλήρωσε περίπου 300 εκατ. ευρώ στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας φέτος για να διευθετήσει μία έρευνά του για το αν βοηθούσε τους πελάτες της να φοροδιαφεύγουν, ενώ αντιμετωπίζει και άλλη έρευνα από τις Αρχές στο Μανχάιμ. Το Βέλγιο διεξάγει επίσης έρευνα κατά της UBS με την υποψία του ξεπλύματος χρήματος και οργανωμένου εγκλήματος.