Την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γαλλίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής, μέσω της σελίδας του στο Facebook, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

«Θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία της πολιτικής μου οικογένειας» έγραψε ο 59χρονος πολιτικός, γνωστοποιώντας και επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματός του Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP).

Μόλις 15 λεπτά μετά την ανάρτηση, το μήνυμα του Σαρκοζί μετρούσε ήδη 10.000 likes.

Η κίνηση αυτή είναι το πρώτο βήμα για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Γαλλίας από τον Σαρκοζί στις εκλογές του 2017, με στόχο να πάρει τη ρεβάνς από τον Φρανσουά Ολάντ, από τον οποίο ηττήθηκε το 2012.

«Αποφάσισα να προτείνω μια νέα πολιτική επιλογή στους Γάλλους» έγραψε ο Σαρκοζί στη μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook.

«Αγαπώ υπερβολικά τη Γαλλία, είμαι παθιασμένος με τη δημόσια συζήτηση και το μέλλον των συμπατριωτών μου» πρόσθεσε o πρώην πρόεδρος της Γαλλίας (2007-2012) αιτιολογώντας την απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία του UMP, με απώτερο στόχο την επιστροφή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων το 2017.

Ο Σαρκοζί αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο δικαστικά προβλήματα που συνδέονται με κατηγορίες για διαφθορά.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, το Σάββατο ενδέχεται να δημοσιεύσει άρθρο (ή να παραχωρήσει συνέντευξη) σε γαλλική εφημερίδα και την Κυριακή θα παραχωρήσει συνέντευξη σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό.

Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει τις «εξορμήσεις» του στη γαλλική επαρχία, με πρώτο σταθμό τη Λίλλη.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές: δύο στους τρείς γάλλους δεν θέλουν να δουν τον Νικολά Σαρκοζί να διεκδικεί δεύτερη προεδρική θητεία.

Επιπλέον, η πολιτική επάνοδος του Σαρκοζί μπορεί να εμποδιστεί από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τη δικαιοσύνη, καθώς το όνομά του εμπλέκεται σε τουλάχιστον έξι δικαστικές υποθέσεις.

Πιο πρόσφατα, τον Ιούλιο, διατάχθηκε έρευνα σε βάρος του για ενεργητική δωροδοκία ενός δικαστή.

Οι δικαστικές υποθέσεις που απειλούν την επιστροφή του Σαρκοζί

Το όνομα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έχει εμπλακεί σε πολλές δικαστικές υποθέσεις που ενδέχεται να παρεμποδίσουν τις πολιτικές φιλοδοξίες του.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του Σαρκοζί για ενεργητική δωροδοκία, αθέμιτη άσκηση επιρροής και αποδοχή παραβίασης του επαγγελματικού απορρήτου. Φέρεται ότι μαζί με τον δικηγόρο του προσπάθησε να μάθει από έναν δικαστή απόρρητες πληροφορίες για μια άλλη υπόθεση που τον αφορούσε. Σε αντάλλαγμα, υποσχέθηκε να παρέμβει ώστε ο δικαστής αυτός να διοριστεί σε μια θέση κύρους στο Μονακό.

Η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά επίσης το πώς ο πρώην πρόεδρος πληροφορήθηκε ότι παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του. Η παρακολούθησή του ξεκίνησε στο πλαίσιο της διερεύνησης των κατηγοριών για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι. Η έρευνα για αθέμιτη άσκηση επιρροής προέκυψε από τις συνομιλίες που καταγράφηκαν μεταξύ του Σαρκοζί και του δικηγόρου του. Ο πρώην πρόεδρος μπορεί να παραπεμφθεί σε δίκη, υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να μην του ασκηθεί δίωξη.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2007

Από τον Απρίλιο του 2013 η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά τις κατηγορίες περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί από τη Λιβύη, κυρίως με τη μεσολάβηση του εμπόρου όπλων Ζιάντ Τακιεντίν. Πρώην ηγετικά στελέχη των κυβερνήσεων του Καντάφι έχουν αναφερθεί σε αυτή τη χρηματοδότηση, χωρίς όμως να παράσχουν ουσιώδη στοιχεία ενώ άλλοι διέψευσαν αυτήν την πληροφορία.

ΥΠΟΘΕΣΗ BYGMALION ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

Οι οικονομικοί εισαγγελείς εξετάζουν τις καταγγελίες περί πλαστών τιμολογίων και διπλών λογιστικών καταχωρήσεων, συνολικής αξίας 10-11 εκατομμυρίων ευρώ, για τις υπηρεσίες που του παρείχε η εταιρεία Bygmalion κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2012. Οι προεκλογικές δαπάνες του Σαρκοζί καταχωρήθηκαν ως έξοδα του κόμματός του UMP ώστε ο πρώην πρόεδρος να μην ξεπεράσει το όριο των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ που όριζε ο νόμος. Ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη ενός τέτοιου συστήματος.

ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΤΟΥ 2012

Η δικαιοσύνη ερευνά την ανάληψη εκ μέρους του UMP των προστίμων που επιβλήθηκαν στον Σαρκοζί για υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου δαπανών στην προεκλογική εκστρατεία του. Μια άλλη έρευνα για κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων αφορά μια προεκλογική συνάντηση στην Τουλόν, στα τέλη του 2011, που δεν συμπεριλήφθηκε στις προεκλογικές δαπάνες.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΜΠΕΡΝΑΡ ΤΑΠΙ

Οι ανακριτές υποψιάζονται ότι η διαιτησία αυτή, που κατέληξε τον Ιούλιο του 2008 σε μια απόφαση με την οποία δόθηκαν στον Μπερνάρ Ταπί 403 εκατομμύρια ευρώ ώστε να ρυθμιστεί η δικαστική διαμάχη του με την τράπεζα Crédit Lyonnais για τη μεταπώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas, ήταν καρπός μιας απάτης για να ωφεληθεί ο επιχειρηματίας, με τη σύμφωνη γνώμη των Ηλυσίων. Ένοικος του προεδρικού μεγάρου την εποχή εκείνη ήταν ο Σαρκοζί.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

Ενας δικαστής ερευνά το κατά πόσο ήταν νόμιμες οι συμβάσεις τις οποίες παραχώρησε – χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός – η προεδρία σε εννέα εταιρείες δημοσκοπήσεων και ιδίως με την Publifact του Πατρίκ Μπουισόν, που τότε ήταν στενός σύμβουλος του Σαρκοζί.