Η ώρα μηδέν για την κυβέρνηση Βαλς 2 έφτασε. Για δεύτερη φορά το τελευταίο εξάμηνο ο Μανουέλ Βαλς θα μεταβεί σήμερα στην Εθνοσυνέλευση προκειμένου να κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας του κυβέρνησης και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Οι σοσιαλιστές αντάρτες έχουν απειλήσει με «συλλογική αποχή». Στις 8 Απριλίου, στην πρώτη ψηφοφορία, είχαν απόσχει 11 Σοσιαλιστές. Αυτή τη φορά οι αποχές αναμένονται τριπλάσιες. Και έτσι ακόμα, οι αναλυτές εκτιμούν πως «εκτός απροόπτου, ο πρωθυπουργός θα τη γλιτώσει».

Σύμφωνα εντούτοις με τη «Μοντ», ο ίδιος έκανε κατ’ ιδίαν την εξής δήλωση: «Αν μέσα στους επόμενους τρεις με έξι μήνες δεν βελτιωθεί η κατάσταση, το παιχνίδι θα έχει χαθεί». Και προφανώς αναφερόταν στην οικονομική κατάσταση. «Δεν θα παραμείνω για να παραμείνω, αλλά για να δράσω», φέρεται να δήλωσε επίσης ο Βαλς. Σύμφωνα πάντα με τη «Μοντ», δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στο άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να περάσει υπό όρους νομοσχέδια χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Η ίδια εφημερίδα ωστόσο εγείρει σενάρια αντικατάστασης του Βαλς «μέσα στους επόμενους μήνες». «Η Μαρτίν Ομπρί; Ο Κλοντ Μπαρτολόν; Τα ονόματα αυτά κυκλοφορούν. Κι αυτό εντείνει ακόμα περισσότερο την πίεση στον Μανουέλ Βαλς».

Ο ΟΛΑΝΤ. Εν αναμονή, ο Φρανσουά Ολάντ διανύει ήδη εβδομάδα υψηλού κινδύνου. Μεθαύριο θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους δημοσιογράφους στην καθιερωμένη πλέον εξαμηνιαία συνέντευξη Τύπου, την πρώτη μετά την κυκλοφορία του δηλητηριώδους βιβλίου της Βαλερί Τριερβελέρ. Και την Παρασκευή αναμένεται η ετυμηγορία της Moody’s για τη γαλλική οικονομία, με πιθανό ενδεχόμενο μία νέα μείωση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Ολα αυτά μέσα σε ένα απεργιακό φόντο, με τρεις παράλληλες απεργίες σε εξέλιξη, από τους πιλότους της Air France, τους δικαστικούς κλητήρες και τους εξεταστές υποψήφιων οδηγών. Πληροφορίες του γαλλικού Τύπου θέλουν τον Νικολά Σαρκοζί να επισημοποιεί την Κυριακή την επιστροφή του, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του UMP. Από μια άποψη, για τους Σοσιαλιστές θα είναι ένας καλοδεχούμενος αντιπερισπασμός.