Οι βελγικές αρχές υποψιάζονται ότι μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε εβραϊκή συναγωγή στις Βρυξέλλες οφείλεται σε εμπρησμό, μετέδωσε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Εάν επαληθευτεί ότι πρόκειται για εμπρησμό, θα πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση εναντίον ενός εβραϊκού στόχου στην πρωτεύουσα του Βελγίου. Πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες είχε σημειωθεί η αιματηρή επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς καταδίκασε αυτή την «εγκληματική ενέργεια», όπως ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΞ.

«Το Βέλγιο δεν θα ανεχθεί τον αντισημιτισμό» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται πως τέτοιες μορφές ρατσισμού και μίσους αποτελούν «μια μείζονα πρόκληση για τις κοινωνίες μας».

«Οι βελγικές αρχές μαζί με την κοινωνία των πολιτών θα καταπολεμήσουν τις αιτίες και τις εκδηλώσεις του αντισημιτισμού», τονίζεται επιπλέον στην ανακοίνωση της βελγικής διπλωματίας.

Την επίθεση καταδίκασε και ο πρωθυπουργός Έλιο Ντι Ρούπο διαμηνύοντας ότι οι δράστες της θα «τιμωρηθούν».

Τρεις άνθρωποι, μια γυναίκα και δύο παιδιά, μέλη της οικογένειας του φρουρού της συναγωγής που απουσίαζε, εισέπνευσαν καπνό εξαιτίας της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε στον δεύτερο όροφο της συναγωγής στο ανατολικό προάστιο Άντερλεχτ και αναφέρθηκε στις αρχές στις 05:30 (06:30 ώρα Ελλάδας).

Τα πρώτα στοιχεία που συλλέχθηκαν καταδεικνύουν ότι επρόκειτο για εμπρησμό, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και εισαγγελείς. Οι ακριβείς συνθήκες και τα αίτια αυτής της εγκληματικής ενέργειας δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη, ενώ οι δράστες είναι άγνωστοι, σύμφωνα με το Belga.

Ο υπεύθυνος ή οι υπεύθυνοι για την ενέργεια – εφόσον συλληφθούν και προσαχθούν στη δικαιοσύνη – αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης 15-20 ετών, επισήμανε ακόμη το πρακτορείο στο ρεπορτάζ του για την υπόθεση.

Το νέο επεισόδιο ακολουθεί την επίθεση ενός υπόπτου στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες την 24η Μαΐου, όταν ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους.

Ο μοναδικός ύποπτος, ο 29χρονος Γαλλοαλγερινός Μεχντί Νεμούς, παραμένει προφυλακισμένος ενόψει της δίκης του στο Βέλγιο.

Ο Νεμούς πιστεύεται ότι είχε πολεμήσει στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία και η επίθεση στο μουσείο είχε εντείνει τις ανησυχίες ότι εξτρεμιστές που θα επιστρέψουν σε χώρες της Ευρώπης από τη χώρα αυτή ενδέχεται να εξαπολύσουν επιθέσεις στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Πάντως μέχρι τώρα οι βελγικές αρχές κάνουν μεν λόγο περί εμπρησμού, αλλά όχι για μια «τρομοκρατική ενέργεια».

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Dernière Heure, πιθανόν πρόκειται να πρόκειται για έργο «πυρομανών».