Επανεκκίνηση της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού επιχειρούν τα Ηνωμένα Εθνη με στόχο να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις οι οποίες απ;o την αρχή του καλοκαιριού έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Το νέο πρόσωπο στο σκηνικό του Κυπριακού είναι ο νορβηγός διπλωμάτης Εσπεν Μπαρθ Αϊντα ο οποίος διορίστηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ως νέος ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό αντικαθιστώντας τον Αυστραλό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο Αϊντα φθάνει σήμερα, Τρίτη, στην Κύπρο και το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που οργανώνουν τα Ηνωμένα Εθνη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Αύριο θα συμμετάσχει στη συνάντηση εργασίας των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Τα Ηνωμένα Εθνη περιορίστηκαν να πουν ότι ο Αϊντα «θα κάνει ό,τι μπορεί για να καταστήσει τη συνάντηση εποικοδομητική έτσι ώστε οι συνομιλίες να προχωρήσουν στα ουσιώδη ζητήματα» αλλά το κλίμα είναι αρκετά βαρύ και οι προοπτικές για πρόοδο στις συνομιλίες είναι μάλλον περιορισμένες.

Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ. Η Αγκυρα φρόντισε να σηματοδοτήσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος φθάνει και αυτός σήμερα στα κατεχόμενα για διαβουλεύσεις με τον Ντερβίς Ερογλου.

Η προηγηθείσα επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και οι δηλώσεις του διέλυσαν κάθε προσδοκία για αλλαγή στην τουρκική στάση οπως διαβεβαίωναν τη Λευκωσία ξένες κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων και αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η Αγκυρα επιμένει στη φόρμουλα των δύο κρατών και στο ρυθμιστικό της ρόλο και μετά από ενδεχόμενη συμφωνία για λύση. Είναι αγνωστο αν ο κ.Νταβούτογλου φέρνει κάτι νέο στην τουρκοκυπριακή πλευρά αλλα ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του πως « με τις θέσεις που παρουσιάζει ο τουρκοκυπριος διαπραγματευτής το Κυπριακό δεν λύνεται…».

ΜΕ ΚΕΡΙ. Μετά τη σημερινή και την αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη – Ερογλου το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί -το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου – στη Νέα Υόρκη όπου θα μεταβεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης και θα συναντηθεί με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικών πηγών έχει ήδη κλείσει συνάντηση του κυπρίου προέδρου με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζόν Κέρι και δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζό Μπάιντεν.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν οτι κατα την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αγκυρα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικων συζήτησε και το Κυπριακό με τον τούρκο ομόλογο του κ. Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά της η Λευκωσία υπολογίζει στο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών ώστε να πιεσθεί η Αγκυρα.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙΟ ΑΪΝΤΑ

Ο νορβηγος διπλωματης Εσπεν Μπάρθ Αϊντα που ανέλαβε ρόλο ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό έχει μακρά πείρα σε ειρηνευτικές διαδικασίες.Υπηρξε υπουργός Εξωτερικών της χώρας του(2012-2013) και υπουργός Αμυνας (2011-2012). Διευθυντής έρευνας του Νορβηγικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων με ειδικότητα τη διατήρηση της ειρήνης και τα περιφερειακά και παγκόσμια θέματα ασφαλείας. Εχει εργαστεί σε πολλές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών και είναι Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με έδρα τη Γενεύη.