Παρά το σκάνδαλο που προκάλεσαν οι ρατσιστικές δηλώσεις ορισμένων υποψηφίων στο Ίντερνετ, η ακροδεξιά μπορεί να γίνει την Κυριακή τρίτη πολιτική δύναμη στη Σουηδία και να στερήσει από τους δύο παραδοσιακούς σχηματισμούς την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

«Το κράτος πρόνοιας καταρρέει εξαιτίας της συρροής προσφύγων […] Αυτό μας κοστίζει ένα σωρό χρήματα»: άψογος στο σκούρο κοστούμι του, ο αρχηγός του κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας (SD) Τζίμι Όκεσον προσπαθεί να κάνει τη φωνή του να ακουστεί σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Φρούονγκεν, μια λαϊκή συνοικία της Στοκχόλμης.

«Η κύρια προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ είναι μια συνέχιση της μετανάστευσης. Πιστεύω πως δεν είναι η σωστή προτεραιότητα» προσθέτει απευθυνόμενος σε μερικές δεκάδες ακροατές, μόλις λίγο περισσότερους από τους αστυνομικούς και τους σωματοφύλακες που τον προστατεύουν.

Σε κοντινή απόσταση, διαδηλωτές φωνάζουν «Έξω οι ρατσιστές!».

Το SD ζητάει το δραστικό περιορισμό του πολιτικού ασύλου στη Σουηδία, μία από τις πιο γενναιόδωρες χώρες όσον αφορά το άσυλο, υποστηρίζοντας πως τα χρήματα αυτά πρέπει να αφιερωθούν σε κοινωνικές παροχές και για να βοηθούνται οι ξένοι, αλλά στην πατρίδα τους.

Αναμένεται ότι περίπου 80.000 πρόσφυγες θα ζητήσουν φέτος άσυλο στη Σουηδία, η οποία χορηγεί αυτομάτως άδειες διαμονής σε όσους διαφεύγουν από τη σύγκρουση στη Συρία.

Το κόμμα πιστώνεται με περίπου 10% της πρόθεσης ψήφου, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που είχε πάρει στις βουλευτικές του 2010, όταν είχε κάνει για πρώτη φορά την είσοδό του στο Κοινοβούλιο με 5,7% και 20 έδρες.

Το κόμμα δεν φαίνεται να επλήγη ιδιαίτερα από το σκάνδαλο που υποχρέωσε τουλάχιστον έξι υποψηφίους του να αποσυρθούν.

Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, η Expressen αναπαρήγαγε ρατσιστικά σχόλια που είχαν δημοσιευθεί ανωνύμως στο Ίντερνετ, αλλά τα οποία η ταμπλόιντ εφημερίδα μπόρεσε να αποδώσει σε υποψηφίους του SD.

Ο υποψήφιος του κόμματος για τη Στοκχόλμη είχε γράψει πως οι Άραβες έχουν «βίαια γονίδια» και πως οι μετανάστες είναι οι «χειρότεροι ψεύτες και εκμεταλλευτές».

Όλα αυτά αφήνουν πάντως απαθείς τους οπαδούς του κόμματος, οι οποίοι θεωρούν πως είναι αντιμέτωποι με έναν «εχθρικό» Τύπο.

Ο Όκεσον, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία το 2005, θέλει να «καθαρίσει» την εικόνα του και το 2012 κήρυξε «μηδενική ανοχή» στο ρατσισμό, ώστε να απομακρύνει το κόμμα από τις ρίζες του στους κύκλους των νεοναζί.

Παρά την κόπωση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το SD ενδέχεται να βγει ενισχυμένο από τις εκλογές της Κυριακής, που αναμένεται ότι θα φέρουν στην εξουσία έναν συνασπισμό της αριστεράς και της οικολογίας μειοψηφικό όμως στη Βουλή.