Σε συμφωνία που προβλέπει την εφαρμογή του νέου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας την Παρασκευή κατέληξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, η ΕΕ θα μπορούσε να τροποποίησει ή ακόμα και να καταργήσει εν όλω ή εν μέρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν η επανεξέταση της κατάστασης που θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου δείξει ότι εφαρμόζεται ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία.

Ο βαν Ρόμπαϊ επιβεβαίωσε ότι οι νέες κυρώσεις της ΕΕ θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή.

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να λάβει «κατάλληλα μέτρα» στην περίπτωση εφαρμογής των νέων κυρώσεων.

Εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, είπε ότι το πρωί της Πέμπτης ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση και κατέληξαν σε συμφωνία ότι θα τεθούν σε ισχύ στο τέλος της εβδομάδας.

Η εφαρμογή των νέων κυρώσεων έχει καθυστερήσει, καθώς ορισμένα κρατη-μέλη της ΕΕ διαφωνούν με την επιβολή τους δεδομένου του ότι η εκεχειρία στην Ουκρανία εξακολουθεί να τηρείται σε γενικές γραμμές.

Οι νέες κυρώσεις αναμένεται κυρίως να περιορίσουν την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας Rosneft και Transneft, όπως επίσης και για το πετρελαϊκό τμήμα της Gazprom.

Στόχος είναι να καταστήσουν δυσκολότερη την ικανότητά τους να χρηματοδοτούνται με αυτόνομο τρόπο «προκειμένου να πιέσουν το ρωσικό Κράτος να βάλει το χέρι στην τσέπη» σχολίασε η ίδια πηγή.