Υστερα από πέντε χρόνια δισκογραφικής αδράνειας, οι U2 επιστρέφουν μέσω της… Apple. Ο νέος δίσκος της ιρλανδικής μπάντας θα διατίθεται δωρεάν στους 500 εκατ. χρήστες της υπηρεσίας iTunes της Apple, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο τραγουδιστής Μπόνο κατά την παρουσίαση των νέων προϊόντων της εταιρείας το βράδυ της Τρίτης στην Καλιφόρνια.

Οι U2 εμφανίστηκαν παράλληλα με την παρουσίαση των νέων iPhone και του επαναστατικού Apple Watch στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια.

Ο Μπόνο μίλησε για το νέο άλμπουμ με τίτλο «Songs of Innocence» που περιλαμβάνει 11 νέα τραγούδια χαρακτηρίζοντάς το «το πιο προσωπικό άλμπουμ που έχουμε γράψει ποτέ».

Στη συνέχεια μίλησε για τη συνεργασία τους με την Apple λέγοντας «ο δίσκος μπορεί να μοιραστεί με μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού. Μακάρι και η δημιουργία των τραγουδιών να ήταν τόσο εύκολη».

Το τελευταίο άλμπουμ των U2 «No line on the Horizon», κατέκτησε την πρώτη θέση στα βρετανικά τσαρτς το 2009 και κατάφερε να ξεπεράσει τις 5 εκατ. πωλήσεις παγκοσμίως.

Παρά τη μεγάλη επιτυχία του δίσκου, ο Μπόνο είχε εκφράσει τότε την απογοήτευσή του για την πορεία του δίσκου. Σε μία συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian είπε πως φοβάται ότι η παραγωγή άλμπουμ ως συνολική ιδέα «αποτελεί είδος προς εξαφάνιση».

Ωστόσο, το ιρλανδικό συγκρότημα είχε σημαδέψει τις δεκαετίες 1980-1990 με ορισμένα άλμπουμ ορόσημα για την εποχή, όπως το «The Joshua Tree» και το «Achtung Baby».

Οι φήμες για την κυκλοφορία του νέου δίσκου είχαν ήδη ξεσπάσει αρκετό χρονικό διάστημα πριν την επίσημη ανακοίνωση, αλλά η πρωτοβουλία της δωρεάν διανομής του προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στο κοινό.

Αρκετοί διακεκριμένοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων η Μπιγιονσέ, έχουν κυκλοφορήσει δίσκους έκπληξη στο παρελθόν, όμως η δωρεάν διάθεση παραμένει σπάνια.

Οι Radiohead ήταν οι πρώτοι που το 2007 έδωσαν στους χρήστες του διαδικτύου τη δυνατότητα να κατεβάσουν τον δίσκο τους «In Rainbows» πληρώνοντας οποιοδήποτε ποσό επιθυμούσαν.

Την ίδια χρονιά το νέο άλμπουμ του Πρινς «Planet Earth» κυκλοφόρησε δωρεάν στη Βρετανία με την εφημερίδα The Mail on Sunday.