Από μια άποψη, η κυκλοφορία του μουσικού καταλόγου των Beatles σε βινύλιο μεν, αλλά στις αυθεντικές, μονοφωνικές ηχογραφήσεις ακούγεται μάταιη. Είναι μια φιλόδοξη τεχνολογικά προσπάθεια που καταπιάνεται με ένα από τα σημαντικότερα «corpus» της ποπ μουσικής, χωρίς όμως να το βελτιώσει ως είθισται.

Αυτή πάντως είναι και η βασική ιδέα: να ακουστούν ξανά τα τραγούδια του Τζον, του Πολ, του Τζορτζ και του Ρίνγκο όπως ακριβώς και οι ίδιοι τα είχαν στο μυαλό τους. «Είναι πολύ διαφορετικό πρότζεκτ σε σχέση με άλλα αντίστοιχα» έλεγε ο «αρχιμηχανικός» ήχου του box set με τίτλο «The Beatles in mono» που ήδη διατίθεται στην αγορά. «Ο σκοπός εδώ είναι να αναπαραχθεί όσο πιστότερα γίνεται η αρχική τους πρόθεση. Η μουσική τους δεν έγινε καλύτερη.

Παρέμεινε όσο υπέροχη ήταν». Δεν είναι λίγοι επίσης οι μπιτλολόγοι που τονίζουν ότι ούτε τα εναπομείναντα Σκαθάρια ούτε ο παραγωγός τους Τζορτζ Μάρτιν ήταν παρόντες στα στούντιο όπου ετοιμάζονταν οι στερεοφωνικές επανακυκλοφορίες των δίσκων τους. Χώρια που σε αρκετές περιπτώσεις οι διαφορές μεταξύ στερεοφωνικής και μονοφωνικής εκδοχής είναι προφανείς.

Το «She’s leaving home», ας πούμε, από το «Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band» είναι εμφανώς ταχύτερο στη μονοφωνική απόδοση. Η φράση «I’ve got blisters on my fingers» που κραυγάζει ο Ρίνγκο Σταρ στο τέλος του «Helter Skelter» επίσης ακούγεται μόνο στη στερεοφωνική μείξη. Αυτά βέβαια ίσως ενδιαφέρουν περισσότερο τους σκληροπυρηνικούς θαυμαστές της μπάντας. Οι υπόλοιποι μάλλον θα αναρωτιούνται αν το box set αξίζει τα 375 δολάρια που είναι η τιμή του στο amazon.