Εντατικοποιούνται από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τα μέτρα αστυνόμευσης και επιτήρησης των σχολικών συγκροτημάτων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν δοθεί σε όλες τις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες της χώρας εντολές και οδηγίες, που αποσκοπούν κυρίως στη συνεχή και ουσιαστική επιτήρηση των σχολικών συγκροτημάτων ή μεμονωμένων σχολείων όλο το 24ωρο και κυρίως κατά τις νυκτερινές ώρες, καθώς και τις ημέρες που δεν λειτουργούν, για την πρόληψη και αποτροπή κάθε έκνομης ενέργειας, μέσω πεζών και εποχούμενων περιπολιών Τάξης, Αμεσης Δράσης και Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ).

Συνεργεία αστυνομικών ελέγχων θα δραστηριοποιηθούν σε σημεία και περιοχές πλησίον σχολικών συγκροτημάτων, για τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων-προσαγωγών υπόπτων ατόμων και οχημάτων.

Παράλληλα, θα διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι στα κυλικεία των σχολείων για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, σχετικά με τη νομιμότητα λειτουργίας τους, την πώληση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία ειδών, την ύπαρξη βιβλιαρίων υγείας κλπ, για την προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Ελεγχοι θα γίνονται και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν γύρω από τα σχολεία (καφετέριες, μπαρ, αναψυκτήρια, ίντερνετ καφέ), καθώς επίσης σε καντίνες ή πλανόδιους μικροπωλητές, που βρίσκονται κοντά σε αυτά.

Ανάλογοι έλεγχοι έχουν προγραμματιστεί και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν σε τόπους προορισμού σχολικών εκδρομών, όπως και σε τουριστικά καταλύματα και λοιπές επιχειρήσεις στους προορισμούς αυτούς, με σκοπό την εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς διαμονής των μαθητών.

Τέλος, θα επιτηρούνται πλατείες, αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα και άλλοι χώροι όπου κινούνται μαθητές, για την προστασία τους θα γίνονται και προληπτικοί έλεγχοι ύποπτων ατόμων.