Ημέρα πένθους είναι η σημερινή στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη που θρηνεί πέντε θύματα από δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο της πόλης Ζένιτσα.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα κτίρια των κρατικών και κυβερνητικών θεσμών και τα ΜΜΕ και οι οργανωτές πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων έχουν προσαρμόσει κατάλληλα το περιεχόμενό τους.

Το δυστύχημα συνέβη την περασμένη Πέμπτη στο ορυχείο Ρασποτότσιε, όταν ύστερα από σεισμό μετρίου μεγέθους κατέρρευσαν στοές, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν 34 ανθρακωρύχοι. Σωστικά συνεργεία σε δραματική επιχείρηση, που διήρκεσε πάνω από 78 ώρες, διέσωσαν 29 εγκλωβισμένους, αλλά πέντε δεν επέζησαν.

Η κυβέρνηση της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας αποφάσισε να καταβληθεί ως οικονομική βοήθεια το ποσό των 25.000 ευρώ (περίπου 50.000 μάρκα Βοσνίας) στις οικογένειες των θυμάτων, σύμφωνα με το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, Ερντάλ Τρχούλι δήλωσε ότι ήταν μία φυσική καταστροφή, ότι οι σεισμοί δεν μπορούν να αποφευχθούν και ότι οι αρχές θα προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τις οικογένειες των πέντε θυμάτων.

«Οι ανθρακωρύχοι γνωρίζουν πόσα πολλά έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ασφάλειάς τους» είπε ο κ. Τρχούλι σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN.

Το Ρασποτότσιε ήταν «σκηνή» μιας από τις χειρότερες καταστροφές σε ορυχείο της χώρας, το 1982, όταν έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι.

Στο ίδιο ανθρακωρυχείο σημειώθηκαν ατυχήματα τον Μάρτιο του 2010, όταν 13 ανθρακωρύχοι τραυματίστηκαν σε πτώση βράχων και τον Δεκέμβριο του 2011, 11 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σε ανάλογο ατύχημα.

Φέτος τον Μάρτιο, 11 ανθρακωρύχοι τραυματίστηκαν σε πτώση βράχων και τον Αύγουστο άλλοι πέντε τραυματίστηκαν λόγω υπόγειων σεισμών.