«Μία μόνο κάλπη έχει σημασία. Η κάλπη της 18ης Σεπτεμβρίου». Η γραμμή της Ντάουνινγκ Στριτ είναι σαφής, αναμενόμενη και ώς έναν βαθμό σωστή. Σε 10 μέρες, οι Σκωτσέζοι καλούνται να αποφασίσουν εάν θέλουν ή όχι να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο. Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και μεταξύ των διασήμων – ακόμη κι εκείνων που δεν ψηφίζουν.

Μάικ Μάγιερς (Η φωνή του Σρεκ)

Ο καναδός ηθοποιός με καταγωγή από το Λίβερπουλ έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα ήθελε η Σκωτία να διατηρήσει την 307ετή ένωσή της με την Αγγλία. «Αγαπώ τη Σκωτία. Ελπίζω να παραμείνει μέρος της Βρετανίας. Αν πάλι όχι, θα συνεχίσω να την αγαπώ», είχε δηλώσει προ ημερών στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC. Οσο για τον ίδιο τον Σρεκ, η άποψή του πλησιάζει πολύ στο «ήξεις αφήξεις», το οποίο έχουν υιοθετήσει πολλοί διάσημοι. «Ο Σρεκ θέλει ό,τι θέλουν οι Σκωτζέζοι», είχε απαντήσει ο Μάγιερς – με τη φωνή του Σρεκ – στην ίδια εκπομπή.

Σερ Σον Κόνερι

Ο πρώτος Τζέιμς Μποντ είναι ίσως ο πιο γνωστός Σκωτσέζος που υποστηρίζει με πάθος το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα και είναι πεπεισμένος ότι θα ζήσει για να δει μια μέρα τη Σκωτία ανεξάρτητη. «Η εκστρατεία τού ΝΑΙ έχει επικεντρωθεί σε ένα θετικό όραμα για τη Σκωτία. Βασίζεται στην ισότητα και στη θεμελιώδη δημοκρατική αξία ότι ο λαός της Σκωτίας είναι ο καλύτερος θεματοφύλακας για το μέλλον του», έχει τονίσει επανειλημμένως.

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Η συγγραφέας τού Χάρι Πότερ μοιράζεται το ίδιος πάθος με τον Σον Κόνερι, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο σκοπό. Η Ρόουλινγκ έχει εκφράσει την υποστήριξή της στη διατήρηση της ένωσης συμβάλλοντας με μία δωρεά της τάξεως του ενός εκατομμυρίου λιρών στο Καλύτερα Μαζί (Better Together), την επίσημη εκστρατεία για την παραμονή της Σκωτίας στη Βρετανία. «Ο δισταγμός μου για την ανεξαρτησία δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν πιστεύω στους αξιόλογους ανθρώπους της Σκωτίας ή στα επιτεύγματά της. Η αλήθεια είναι ότι η Σκωτία υπόκειται στις ίδιες πιέσεις του 21ου αιώνα που υπόκειται και ο υπόλοιπος κόσμος. Πρέπει να είναι ανταγωνιστική στις ίδιες παγκόσμιες αγορές, να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τις ίδιες απειλές και να πλεύσει πάνω σε αυτό που ακόμη δίνει την αίσθηση της εύθραυστης οικονομικής ανάπτυξης», έχει γράψει η Ρόουλινγκ στην ιστοσελίδα της.

Μπράιαν Κοξ

Γνήσιος Σκωτσέζος, ο Κοξ (γνωστός στο ευρύ κοινό ως δρ Γκάγκενχελμ στο «Ράσμορ», Ουίλιαμ Στράικερ στο «X2», αλλά και ως Αγαμέμνονας στην «Τροία») τάσσεται ανοιχτά υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, αν και έως πρόσφατα τουλάχιστον ήταν της άποψης ότι η εκστρατεία κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Ο ίδιος πάντως δεν θα ψηφίσει, διότι δεν ζει στη Σκωτία.

Ντέιβιντ Μπάουι

Ο 67χρονος μουσικός χρησιμοποίησε το βήμα των Βρετανικών Βραβείων, τον περασμένο Φεβρουάριο, για να εκφράσει την άποψή του. «Σκωτία μείνε μαζί μας», διεμήνυσε στους Σκωτσέζους εκπλήσσοντας το κοινό του. Το μήνυμα διάβασε η Κέιτ Μος, καθώς ο Μπάουι παραλάμβανε το βραβείο του.

Σερ Αλεξ Φέργκιουσον

Ο πρώην προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τάσσεται σαφώς κατά της απόσχισης. Και τονίζει ότι οι Σκωτσέζοι που ζουν οπουδήποτε στην Βρετανία – όπως ο ίδιος – μπορεί να μην έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις 18 Σεπτεμβρίου, η άποψή τους όμως βαραίνει το ίδιο. «Οι Σκωτσέζοι που ζούμε εκτός Σκωτίας έχουμε φωνή και νοιαζόμαστε βαθιά για τη χώρα μας», έχει υπογραμμίσει. Ο Φέργκιουσον συνέβαλε στο έργο του Better Together με 501 λίρες, ξεπερνώντας συμβολικά κατά μία λίρα το ανώτατο όριο που είχε προταθεί για τους Σκωτσέζους που ζουν εκτός Σκωτίας.

Σούζαν Μπόιλ

Η διάσημη τραγουδίστρια, η οποία είδε το άστρο της να λάμπει μέσα από το σόου Βρετανία Εχεις Ταλέντο, θα ψηφίσει ένα μεγάλο ΟΧΙ στις 18 Σεπτεμβρίου. Γιατί; «Είμαι πατριώτισσα Σκωτσέζα, υπερήφανη για την κληρονομιά μου και τη χώρα μου. Δεν είμαι όμως εθνικίστρια», έχει δηλώσει στην εφημερίδα Scottish Sun.

Εμα Τόμσον

Η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός, της οποίας η μητέρα είναι Σκωτσέζα, υποστηρίζει ότι καταλαβαίνει τον «ρομαντισμό» της ανεξαρτησίας. Αναρωτιέται όμως: «Γιατί να επιμένουμε να χτίζουμε νέα σύνορα ανάμεσα στους ανθρώπους σε έναν διαρκώς συρρικνούμενο κόσμο, όπου ακόμη παλεύουμε να ζήσουμε ο ένας δίπλα στον άλλον;».

Ανι Λένοξ

Η τραγουδίστρια των Eurythmics περιλαμβάνεται στους διάσημους Σκωτσέζους που θα ψηφίσουν κατά της απόσχισης. «Η απόσχιση από τη Βρετανία θα φέρει μακροπρόθεσμα οφέλη ή θα είναι τελικά μία παράκαιρη καταστροφή χωρίς επιστροφή;», διερωτάται στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook σημειώνοντας ότι το ζήτημα είναι περίπλοκο και πως η απόφαση δεν θα πρέπει να είναι προϊόν «παρορμητικού εθνικιστικού αισθήματος».