Στα άδυτα του ευρωπαϊκού Οίκου Αμπροζέτι για το καθιερωμένο ετήσιο συμπόσιο που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Η διοργάνωση ξύπνησε «αντανακλαστικά Τέξας» στο εσωτερικό του κόμματος και σχεδόν ανάγκασε τον ίδιο τον πρόεδρό του να εξηγήσει δημόσια για ποιον λόγο αποδέχθηκε την πρόσκληση…

«Είμαι εδώ γιατί με κάλεσαν και είμαι πολύ ικανοποιημένος που βρίσκομαι, γιατί θέλω να πω την αλήθεια σε αυτά τα άτομα που είχαν την ευκαιρία να είναι ηγέτες της Ευρώπης, αλλά δεν έκαναν καλά πράγματα» ήταν η δήλωση που έκανε ο κ. Τσίπρας σε δημοσιογράφους κυρίως ιταλικών μέσων ενημέρωσης προσερχόμενος στη Villa d’ Este.

Αλλωστε χαρακτήρισε «καλή εξέλιξη» την πρόσκλησή του στο κλειστό «workshop» του Αμπροζέτι και τόνισε ότι «με κάλεσαν εδώ για να ακούσουν και μια διαφορετική φωνή. Ισως καταλάβουν ότι στην Ευρώπη κάτι δεν πάει προς τη σωστή κατεύθυνση». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυγή», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτού εισέλθει στον χώρο των εργασιών του συμποσίου υπογράμμισε τη «διαφορετικότητά» του έναντι των λοιπών συμμετεχόντων στη διοργάνωση.

Ο κ. Τσίπρας συνοδευόμενος από τον διευθυντή του γραφείου του Νίκο Παππά, μίλησε το Σάββατο στο πάνελ The European House – Ambrosetti at Villa d’ Este για την «καταστρόικα» όπως χαρακτήρισε την τρόικα. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, παρουσίασε το εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης του κόμματός του το οποίο, όπως είπε, «θα αλλάξει την Ευρώπη».

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. Το ταξίδι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη μαγευτική λίμνη Κόμο, στις όχθες της οποίας βρίσκεται το πολυτελές θέρετρο Villa d’ Este, προκάλεσε έντονους κραδασμούς στο εσωτερικό του κόμματος και πικρόχολα σχόλια κυρίως στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας. Τις ενστάσεις αυτές παρουσίασαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη εβδομάδα μέλη της εσωκομματικής μειοψηφίας, χωρίς ωστόσο να λάβουν απάντηση για την αναγκαιότητα της παρουσίας του κ. Τσίπρα στο Κόμο και όχι στην καθιερωμένη διαδήλωση που έγινε στη ΔΕΘ το Σάββατο.

Το ηλεκτροσόκ που προκλήθηκε σε μερίδα της βάσης του κόμματος φαίνεται και από την επιλογή των κομματικών μέσων της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλούν για «τριήμερες εκδηλώσεις του ομίλου Αμπροζέτι στο Τσερνόμπιο», αποφεύγοντας όπως ο διάβολος το λιβάνι ακόμα και την απλή αναφορά στη Villa d’ Este.

Η διαμονή του Αλέξη Τσίπρα ίσως ήταν το «λιγότερο» για όσους ενοχλήθηκαν από το Κόμο. Δύο ήταν τα μείζονα ζητήματα που αναδείχθηκαν και από σχετική αρθρογραφία κορυφαίων στελεχών της μειοψηφίας και μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι ο επικεφαλής ενός κόμματος της Αριστεράς αποδέχεται πρόσκληση για να παραστεί και να ανταλλάξει απόψεις σε ένα «κεκλεισμένων των θυρών» συμπόσιο. Και ότι αποδέχεται αυτή την πρόσκληση «γυρνώντας την πλάτη στα κινήματα», δηλαδή στην καθιερωμένη πορεία που διοργανώνουν τα συνδικάτα στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ.

ΑΣΚΗΣΕ ΚΡΙΤΙΚΗ. Εκτός από την γκρίνια της μειοψηφίας, η παρουσία του κ. Τσίπρα στο φετινό Αμπροζέτι προκάλεσε αίσθηση. Μάλιστα, σύμφωνα με την ιταλική έκδοση του Reuters, κατάφερε να κερδίσει έστω και μικρό χειροκρότημα από το ακροατήριο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «άσκησε κριτική στις επιλογές που έκαναν οι κυβερνήσεις και η ευρωπαϊκή ηγεσία στο επίπεδο της οικονομικής πολιτικής, που χαρακτηρίστηκε κυρίως από τη λιτότητα και τη δράση της τρόικας». Η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι ο Α. Τσίπρας ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα στην οικονομία να αναπτυχθεί «χωρίς το σύμφωνο σταθερότητας».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον ενός ιδιαίτερου ακροατηρίου ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να καταστήσει σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια δύναμη που «απειλεί» το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δεν είναι μια δύναμη «αντιευρωπαϊκή». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «αν σήμερα ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη» δεν είναι αυτό του κομμουνισμού, όπως έλεγε ο Μαρξ στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο, αλλά της λαϊκιστικής, αντιευρωπαϊκής Ακρας Δεξιάς, είναι το φάντασμα του ευρωσκεπτικισμού και του αντιευρωπαϊσμού».

Δεν δίστασε επίσης να επιτεθεί εμμέσως πλην σαφώς και κατά πολιτικών όπως ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ήταν παρών, λέγοντας ότι στην Ελλάδα εφαρμόστηκε το πιο βίαιο πρόγραμμα προσαρμογής που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ευρώπη. «Ακουσα πριν από λίγο τον κ. Μπαρόζο, σχεδόν σε απολογητικό ύφος, να λέει ότι δεν ντρεπόμαστε για τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας να βγούμε από την κρίση. Δεν γνωρίζω αν πρέπει πράγματι κανείς να ντρέπεται, σίγουρα όμως δεν μπορεί κανείς να πανηγυρίζει ή να είναι υπερήφανος για τα αποτελέσματα αυτά» τόνισε.

Στον ίδιο ήπιο τόνο υποστήριξε ότι «πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική». Μάλιστα παρουσιάστηκε αντίθετος στην επιστροφή της εποχής «των μεγάλων ελλειμμάτων», αλλά έκανε σαφές ότι χωρίς ανάπτυξη δεν πρόκειται να ανακάμψει η οικονομία. Επίσης χαρακτήρισε «μεγάλες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας» τη φοροδιαφυγή και το πελατειακό κράτος.

Ποιοι πήγαν

Ηχηρά ονόματα της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ και της διεθνούς επιστημονικής και οικονομικής κοινότητας έλαβαν μέρος στο φετινό συμπόσιο του Αμπροζέτι. Μεταξύ αυτών οι Χ. Αλμούνια, Γ. Ασμουσεν, Ν. Ρουμπινί, Λ. Μπολτρίνι, Γ. Ντεϊσελμπλούμ, Μ. Φεράρι, Ζ.Μ. Μπαρόζο, Μ. Μόντι, Γ. Κατάινεν, Σ. Πέρες, Ρ. Πρόντι, Κ. Ρογκόφ, Π. Σάδερλαντ, Ζ.Κ. Τρισέ. Από πλευράς ΜΜΕ προσκεκλημένοι ήταν επιτελικά στελέχη των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», της «Il Sole 24 Ore» και της «Κοριέρε ντε λα Σέρα».