Στις 18 του περασμένου Μαΐου ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης πανηγυρίζει και το μετάλλιο του πρωταθλητή Ευρώπης λαμποκοπά στο θηριώδες στήθος του. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ έχει κάνει το θαύμα υποτάσσοντας στο Μιλάνο το ακλόνητο φαβορί Ρεάλ Μαδρίτης και ο Big Sofo έχει βάλει ουσιαστικό λιθαράκι για τον θρίαμβο, αν και όπως εξηγούσε ο πρώην προπονητής του στην Εθνική και στον Ολυμπιακό Παναγιώτης Γιαννάκης «του αξίζουν συγχαρητήρια, αλλά και ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι μπορεί και καλύτερα»…

Λίγους μήνες αργότερα ο 29χρονος σέντερ απειλείται πλέον ανοικτά από τους γιατρούς ότι το οπτικό νεύρο κινδυνεύει να καταστραφεί και να χάσει οριστικά την όρασή του, εμφανίζεται υπέρβαρος, η Μακάμπι τού επιβάλλει μείωση 30% και ετοιμάζεται να περάσει το κατώφλι του χειρουργείου μένοντας για τουλάχιστον δύο μήνες εκτός δράσης, γιατί αμέλησε(!) να πάρει τα χάπια του και το πρόβλημα της ενδοφθάλμιας πίεσης επιδεινώθηκε δραματικά.

Ο Σχορτσιανίτης έθεσε ξανά σε λειτουργία την ωρολογιακή βόμβα της αυτοκαταστροφής, η οποία από την πρώτη στιγμή που πάτησε το παρκέ του μπάσκετ αποτελούσε μόνιμη τροχοπέδη απαγορεύοντας στον διεθνή σέντερ να γίνει αστέρας πρώτου μεγέθους υπογράφοντας συμβόλαια με πολλά μηδενικά και να αγωνιστεί στο ΝΒΑ. «Σε δύο με δώδεκα μήνες κινδυνεύεις να τυφλωθείς. Η μόνη λύση είναι το χειρουργείο», συμφώνησαν οι γιατροί στο Ισραήλ και στην Ελλάδα, αδυνατώντας να δεχθούν ότι σταμάτησε ξαφνικά να παίρνει τα χάπια του επειδή η διαδικασία δεν τον ευχαριστούσε ή απλά τον κούρασε.

Big Sofo… big problems, λοιπόν! Μόνο που το γλαύκωμα δεν είναι ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε ξαφνικά στην ατζέντα του θηριώδους σέντερ. Οπως το υπερβολικό βάρος, τον επισκέφθηκε πριν από δέκα χρόνια, τη σεζόν 2004-2005, όταν ακόμη αγωνιζόταν στον Αρη. Την αρχική διάγνωση είχε κάνει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος των παλαιμάχων καλαθοσφαιριστών του Αρη Πέτρος Ράσογλου, δίνοντάς του την ανάλογη αγωγή, που θα έπρεπε να δέχεται εφ’ όρου ζωής και όχι ανάλογα με τα κέφια του.

Οσο για το βάρος; Υπάρχει ειδικός όρος στο συμβόλαιό του με τη Μακάμπι, που λέει ότι σε περίπτωση που ξεπερνά τα 157 κιλά θα τιμωρείται με μείωση 30% επί των ετησίων αποδοχών του. Με λίγα λόγια, εξαιτίας του πάθους του για το φαγητό ο Σχορτσιανίτης, ο οποίος εμφανίστηκε περίπου 165 κιλά μετά το καλοκαίρι, θα χάσει περίπου 200.000 ευρώ από τις 650.000 ευρώ του συμβολαίου του. Οι κακές γλώσσες μιλούν ακόμη και για… 180+, αλλά δεν αποκλείεται σε αυτό να έχει βάλει το χεράκι του ο πρώην προπονητής του στον Ολυμπιακό και νυν ασίσταντ κόουτς της Μακάμπι Πίνι Γκέρσον, που ποτέ δεν τον συμπάθησε ιδιαιτέρως.

Παρ’ όλα αυτά, ο οργανισμός της Μακάμπι σκοπεύει να τον στηρίξει ξανά, όπως μια οικογένεια χαϊδεύει ένα κακομαθημένο παιδί στο κεφάλι. Ως πότε, όμως, πρέπει μόνο οι άλλοι να λειτουργούν υπέρ του Σοφοκλή και όχι ο εαυτός του; Αν δεν απαντήσει και τώρα, που είναι 29 ετών, στο κρίσιμο ερώτημα, η καριέρα του θα δεχθεί τόσο ισχυρό πλήγμα ώστε αυτή τη φορά να μην προλαβαίνει να επιστρέψει στον δρόμο της αρετής…