Τις εργασίες του συνεδρίου της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο, με θέμα τις επιπτώσεις της κρίσης και τις προοπτικές, που ανοίγονται για την Ευρώπη άνοιξε με ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός πρότεινε για την ενίσχυση της δημοκρατίας στην ΕΕ ακόμα και άμεση εκλογή του προέδρου της ΕΕ. «Γιατί όχι δημοψηφίσματα σε όλη την Ευρώπη;» αναρωτήθηκε.

Όπως μετέδωσε ο ANT1, στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στις εμπειρίες που πρέπει να έχει αποκομίσει η Ευρώπη από τη διαχείριση της κρίσης και σταχυολόγησε την προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις και όχι στη λιτότητα, την συλλογικότητα, τις ευρύτερες συναινέσεις για να γίνονται ομαλά οι αλλαγές χωρίς να διαταράσσουν την κοινωνία, ως τις σημαντικότερες.

«Στην Ευρώπη συνεχίζουν να υπάρχουν ανισορροπίες» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός. «Ενα κοινό νόμισμα δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει μέσα σε πολλαπλές αγορές ομολόγων, με διαφορετικά επιτόκια, δίχως μια κανονική τραπεζική ένωση. Η πραγματική οικονομία παραμένει στεγνή από την έλλειψη ρευστότητας. Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε μία ποσοτική χαλάρωση, αλλά ο μηχανισμός μετάδοσης αυτών των μέτρων είναι προβληματικός και οι διάφορες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εντός της Ευρωζώνης, δεν θα έχουν ενιαία επιτόκια. Και οι ίδιες οι Τράπεζες, είναι πιθανό να κοιτάξουν περισσότερο το δικό τους ισοζύγιο παρά την δανειοδότηση επιχειρήσεων», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.