Εννέα αεροπορικές εταιρείες -από τις 14 ή 15 που είχαν εκφράσει αρχικά ενδιαφέρον – υπέβαλαν τελικά μη δεσμευτικά επιχειρησιακά πλάνα για τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Ο κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, δήλωσε ότι έληξε η διορία για υποβολή των μη δεσμευτικών προτάσεων από τους υποψήφιους επενδυτές, σηματοδοτώντας το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Μεταξύ των εταιρειών που υπέβαλαν τα επιχειρησιακά πλάνα ήταν ο όμιλος Aegean – Ολυμπιακής, η Ryanair και η ισραηλινή Arkia, ενώ η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων έχει ήδη αρχίσει.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη στο τρίτο μέρος της διαδικασίας οι εταιρείες που θα επιλεγούν μεταξύ των εννέα -στη βάση της αξιολόγησης του επιχειρησιακού πλάνου που έχουν υποβάλει – θα κληθούν να υποβάλουν πλέον δεσμευτικά πλάνα.

Σχολιάζοντας εξάλλου τα όσα λέγονται περί «ξεπουλήματος» των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι «αν δεν βρεθεί κάποιος στρατηγικός επενδυτής, οι Κυπριακές Αερογραμμές μεσοπρόθεσμα θα κλείσουν». Προσέθεσε δε ότι, αν η επιλογή είναι μεταξύ του ξένου επενδυτή και του κλεισίματος της εταιρείας, ο ίδιος επιλέγει το πρώτο.