Σε σαρωτικές αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό προχώρησε η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, παρά το γεγονός ότι η περυσινή σεζόν είχε κριθεί επιτυχημένη από τον πρόεδρο Βαγγέλη Μαρινάκη με την κατάκτηση του τίτλου και την πρόκριση στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έγιναν συνολικά 20 μεταγραφές, ωστόσο δεν έμειναν όλοι οι νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές στο ερυθρόλευκο ρόστερ. Παράλληλα αποχώρησαν 37 παίκτες μαζί με τους δανεικούς! Στην ουσία, άλλαξαν τα ήθη και τα έθιμα στους πρωταθλητές.

Στο κύμα των αποκτηθέντων υπάρχουν ποδοσφαιριστές από πολλές χώρες: Αμπιντάλ, Αφελάι, Γκαζαριάν, Μαζουάκου, Ελαμπντελαουί, Κασάμι, Ντοσεβί, Μποτία, Μπενίτες, Ντουρμάζ, Μιλιβόγεβιτς (δανεικός από την Αντερλεχτ), Μήτρογλου (δανεικός από τη Φούλαμ), Γιαννούλης, Φορτούνης, Αυλωνίτης, Θ. Παπάζογλου, Καραμάνος, Καθάριος, Πλέγας, Ενέν.

Οι αποχωρήσεις θυμίζουν μεγάλη φυγή! Από το Λιμάνι έφυγαν οι Παπαδόπουλος, Σαβιόλα, Μανωλάς, Σάμαρης, Χολέμπας, Μασάντο, Θ. Παπάζογλου, Τ. Παπάζογλου, Πέρες, Βαλντές, Μαρκάνο, Κάμπελ, Ιμπαγάσα, Ντε Βινσέντι, Κάρολ, Τόρες, Τάτος. Δανεικοί παραχωρήθηκαν οι Γιαταμπαρέ (Γκινγκάμπ), Κολοβός (Πανιώνιος), Καραμάνος (Ατρόμητος), Βλαχοδήμος (Εργοτέλης), Καθάριος (Πανθρακικός), Πλέγας (Παναχαϊκή), Ενέν (Εβερτον), Ιωαννίδης (Τσβόλε), Τζανακάκης (Εργοτέλης), Λεάντρο Πίντο (Λαμία), Γιαννιώτης (Γιάννινα), Ζντελάρ (Μπέογκραντ), Γιάνκοβιτς (Μπέογκραντ), Κατάι (Ερυθρός Αστέρας), Σέποβιτς (Μαγιόρκα), Σιώπης (Πανιώνιος), Καραγκούνης (Ρετζίνα), Λυκογιάννης (Εργοτέλης), Ρουγκάλας (Ατλέτικο Μαδρίτης Β’).

Από την περυσινή ομάδα έχουν μείνει 9 ποδοσφαιριστές: οι Ρομπέρτο, Μανιάτης, Εντινγκά, Ντομίνγκες, Φουστέρ, Σιόβας, Μέγερι, Μπονγκ και ο Ολαϊτάν, ο οποίος όμως ακόμη δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Ο Μπονγκ δεν υπολογίζεται από τον Μίτσελ, ο Μέγερι είναι αναπληρωματικός γκολκίπερ και οι ανέτοιμοι Φουστέρ, Σιόβας δεν έχουν ακόμα λεπτό συμμετοχής. Στο ματς με τη Νίκη Βόλου στην ενδεκάδα αγωνίστηκαν τρεις παλιοί (Ρομπέρτο, Ντομίνγκες, Εντινγκά), ενώ με τον Παναιτωλικό στο βασικό σχήμα προστέθηκε και ο Μανιάτης.

Δηλαδή έχει αλλάξει και ο κορμός του Ολυμπιακού και ο Μίτσελ τρέχει για να βρει την κατάλληλη χημεία της νέας ομάδας. Η ελληνοποίηση έχει μείνει στα μελλοντικά σχέδια καθώς αποχώρησαν οι Μανωλάς, Σάμαρης, Χολέμπας, Παπαδόπουλος, Θ. Παπάζογλου, Τ. Παπάζογλου, Κολοβός. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο πρώτο ματς με τη Νίκη Βόλου υπήρξε μόνο ένας Ελληνας στην ενδεκάδα (Διαμαντάκος) και στο επόμενο ματς με τον Παιναιτωλικό προστέθηκε ο Μανιάτης.

Οσον αφορά τα έσοδα από τις μεταγραφές και τα συμβόλαια ποδοσφαιριστών που αποχώρησαν, στο ερυθρόλευκο ταμείο θα μπουν πάνω από 37 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, από τα ντιλ των Μανωλά, Σάμαρη, Χολέμπας, Μασάντο οι Ερυθρόλευκοι θα εισπράξουν περίπου 30 εκατ. ευρώ. Ακόμα ο Ολυμπιακός εξοικονόμησε χρήματα από τα συμβόλαια των Σαβιόλα (1,9 εκατ. ευρώ), Μασάντο (1,5 εκατ. ευρώ), Παπαδόπουλου (800.000 ευρώ), Χολέμπας (600.000 ευρώ), Μανωλά (600.000 ευρώ), Σάμαρη (500.000 ευρώ), Γιαταμπαρέ (400.000 ευρώ), Ιμπαγάσα (400.000 ευρώ).

Οσον αφορά τις δαπάνες για μεταγραφές μαζί με τον δανεισμό παικτών (Μήτρογλου, Μιλιβόγεβιτς) και τα συμβόλαιά τους για έναν χρόνο, αγγίζουν τα 22 εκατ. ευρώ.

Το υψηλότερο συμβόλαιο έχει ο Ιμπραήμ Αφελάι (2 εκατ. ευρώ), ενώ πιο ακριβός είναι ο Μήτρογλου με 1,6 εκατ. ευρώ ενοίκιο από τη Φούλαμ και 1,5 εκατ. ευρώ αποδοχές.

Δανεικά και στους Εφοπλιστές!

Γέφυρα με Αντερλεχτ,Εβερτον άνοιξε ο Ολυμπιακός.Οι Ερυθρόλευκοι απέκτησαν (τελευταία μεταγραφή) τον 18χρονο βέλγο επιθετικό Νταβίντ Ενέν από την Αντερλεχτ και τον παραχώρησαν δανεικό στην Εβερτον.