Ενα μαζικό γραπτό μήνυμα κουδούνισε χθες το απόγευμα σε χιλιάδες κινητά τηλέφωνα στο λεκανοπέδιο της Αττικής: «Σας περιμένουμε στη γιορτή των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, 3 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο Ζάππειο, για την αρχή της Αλλαγής που θέλουμε να δούμε». Επρόκειτο ουσιαστικά για μια έμμεση απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στα όσα επαγγέλθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου για «εκ βάθρων αλλαγή της χώρας από τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου». Η λέξη-κλειδί στο κομματικό SMS ήταν η Αλλαγή. Οχι στο μοντέλο της αλλαγής που υποσχέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός πριν από μία ημέρα κατηγορώντας τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι η μοναδική διαφορά της από τη συντήρηση βρίσκεται σε μια δήθεν φιλολαϊκή ατζέντα που πρακτικά διευθετεί μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Αλλά στην Αλλαγή όπως την οραματίζεται τουλάχιστον η σημερινή ηγεσία του κόμματος.

Η ρεβάνς των εντυπώσεων

Στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για τη μεγάλη ρεβάνς, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων. Αυτό που προέχει για την Χαριλάου Τρικούπη είναι να κατακλυσθεί το περιστύλιο του Ζαππείου από κόσμο και η σημερινή εκδήλωση να είναι ενωτική και συσπειρωτική. «Είναι μία ευκαιρία για τον Βενιζέλο να δείξει το εκτόπισμά του ως ηγέτη που ξέρει να ενώνει» αναφέρουν στελέχη του Κινήματος τα οποία έχουν ενοχληθεί από τα έκτροπα που σημάδεψαν την εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου εις βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν έχει καταλήξει ακόμη στο πλήρες περιεχόμενο της ομιλίας του. Ηδη έχει «υποσχεθεί» ότι θα μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας για όσα έγιναν το δραματικό δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου με την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, το θέμα όμως είναι σε ποιο βαθμό θα θελήσει να αναφερθεί σε πράγματα ή να περιγράψει καταστάσεις εκείνης της περιόδου που έχουν παραμείνει στο συρτάρι της Ιστορίας.

Πάντως, ανεξαρτήτως των όσων συνέβησαν προχθές στο Ζάππειο με μια ομάδα κλακαδόρων να τον αποδοκιμάζουν και να τον διακόπτουν, ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε υποσχεθεί πριν από μερικούς μήνες, όταν είχε ανοίξει εκ νέου η ιστορία με τα γεγονότα των Καννών, ότι κάποια στιγμή θα μιλήσει και θα περιγράψει λεπτομέρειες από όσα συνέβησαν εκείνες τις δραματικές ημέρες, υπαινισσόμενος ότι αυτό θα πρέπει πράξουν όλοι οι πρωταγωνιστές, δηλαδή και ο Γιώργος Παπανδρέου. «Η ιστορία των τελευταίων πέντε πυκνών και πικρών χρόνων δεν έχει ακόμη γραφεί και πρέπει να γραφεί δίκαια και τεκμηριωμένα», προϊδέασε προχθές από το Ζάππειο, τονίζοντας ότι «η δημοκρατική παράταξη δεν είναι συμπλήρωμα κανενός, αλλά ο τρίτος πόλος, ο κορμός και το κλειδί μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής».

Η απάντησηστο Ζάππειο

Ως εκ τούτου, ο Βενιζέλος αναμένεται να απαντήσει σε όσους τού καταλογίζουν ότι έχει καταστήσει το ΠΑΣΟΚ παρακολούθημα και δεκανίκι της Δεξιάς, στοιχείο που αποτέλεσε άλλωστε και τον λόγο της επίθεσης που δέχθηκε από «αγανακτισμένους» οπαδούς. Θα εξηγήσει πώς το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑΟΣ και θα θυμίσει όπως πολλοί αναμένουν ότι τον Ιούνιο του 2011 ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου εκείνος που ως πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά και να του προτείνει να αναλάβει τα ηνία της χώρας. «Θα μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας που δεν μπορεί να χαρίζεται ούτε να αδικεί και να μηδενίζει» είπε χαρακτηριστικά.
Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι ο Βενιζέλος δεν πρέπει να κλιμακώσει την ένταση με την πλευρά Παπανδρέου. Είναι κοινή εκτίμηση στους πασοκικούς κύκλους ότι από την πρώτη εκδήλωση του Ζαππείου δεν κέρδισε ούτε καν ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, μολονότι αποθεώθηκε από τους οπαδούς του. Προβεβλημένο στέλεχος του Κινήματος που προσμετράται στους παπανδρεϊκούς σχολίαζε χθες πως αν ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμούσε να στείλει κάποιο πολιτικό μήνυμα με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης για το ΠΑΣΟΚ δεν το κατάφερε. Απλούστατα, διότι όσα είπε για νέο ξεκίνημα και νέα αρχή πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, αφού σκεπάστηκαν από τα επεισόδια που επικάλυψαν την κατά τα άλλα επετειακή συγκέντρωση.

Το ίδιο στέλεχος δεν έκρυβε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν φρόντισαν να προστατεύσουν τον καλεσμένο τους και εν προκειμένω τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αφήνοντας μια μερίδα θερμόαιμων να τον διακόπτει.

Η αποτίµηση

Είναι πάντως κοινή πεποίθηση ότι τα γεγονότα του Ζαππείου ευεργέτησαν σε αρκετά μεγάλο βαθμό τον Βαγγέλη Βενιζέλο, καθώς προκάλεσαν παγωμάρα και αμηχανία και στους δελφίνους του κόμματος που παρακολουθούσαν τουλάχιστον σαστισμένοι την προσπάθεια απαξίωσης –από ορισμένους –του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου συσπειρώθηκαν προς την πλευρά της ηγεσίας χωρίς να κρύβουν τη δυσφορία τους για την αντιμετώπιση που έτυχε ο σημερινός πρόεδρος. Συγχρόνως, κατανόησαν από τα όσα ανέφερε και ο Γ. Παπανδρέου και ο Φ. Πετσάλνικος ότι βρίσκεται στα σκαριά ένα απροσδιόριστο ακόμη ξεκίνημα που ενδεχομένως να βάλει φρένο στους προσωπικούς τους σχεδιασμούς.

Η χθεσινή ημέρα στη σκιά των γεγονότων της Δευτέρας βρήκε το ΠΑΣΟΚ προβληματισμένο και αναστατωμένο. Ακόμη και στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού υπήρχε δυσθυμία.

Πάντως αυτό που κάποιοι περίμεναν ότι θα υπάρξει δημόσια καταδίκη των γεγονότων –έστω και εκ των υστέρων –δεν έγινε με ευθύ τρόπο. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος μιλώντας στον Βήμα Fm ανέφερε: Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν υφίσταται διχαστικό κλίμα. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ προβληματίζεται και είναι πολύ φυσιολογικό αυτό, όταν ένα Κίνημα που επανειλημμένα είχε συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη του λαού έχει μια μεγάλη φθίνουσα πορεία και στις πρόσφατες ευρωεκλογές έχει ένα ποσοστό 8%».

Ωστόσο, φάνηκε ότι πολλά στελέχη ανέμεναν από τον πρώην πρωθυπουργό έστω και μερική αποκατάσταση της εικόνας που δημιουργήθηκε στο Ζάππειο. Είναι ενδεικτική η παρέμβαση του Μανώλη Οθωνα, μέσω του facebook, ο οποίος παρακολούθησε την προχθεσινή εκδήλωση όρθιος μαζί με τον Γιώργο Πεταλωτή: «Πρόεδρε Γιώργο Παπανδρέου, ναι, είναι κυρίαρχο το αίτημα για μια νέα αρχή για τη χώρα και την παράταξη. Ναι, η πατρίδα μας χρειάζεται ένα προοδευτικό πλαίσιο αλλαγών που θα απαντούν στα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην κρίση. Ναι, πρέπει και μπορεί να είναι καταλυτική η συμβολή σου σ’ αυτήν την πορεία. Ομως, όχι. Τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει με την αντίληψη, την νοοτροπία και τη συμπεριφορά –περιορισμένου ευτυχώς –τμήματος του ακροατηρίου της χθεσινής εκδήλωσης».

Οι πράσινοι υπουργοί

Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν στην εκδήλωση θέλησαν να υποβαθμίσουν τα γεγονότα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για μια «μικρή ομάδα που αποδοκίμασε τον κ. Βενιζέλο» και επικεντρώθηκε στην αποψινή εκδήλωση λέγοντας ότι «όλα αυτά θα πάνε πίσω». Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέμεινε στην ανάγκη της ενότητας. «Το ΠΑΣΟΚ, αυτός ο χώρος ο ενδιάμεσος της δημοκρατικής παράταξης, της Κεντροαριστεράς, είναι αναγκαίος για τον τόπο. Είναι αναγκαίος εθνικά, είναι δηλαδή η δύναμη του ριζοσπαστικού μέτρου που χρειάζεται. Αρα, με ενότητα και όχι με διχασμό θα προχωρήσουμε» ανέφερε στον Σκάι.
Οι πιο κοντινοί στον Βαγγέλη Βενιζέλο μίλησαν πιο αυστηρά. Ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Καρύδης ανέφερε ότι «αισθανθήκαμε πολύ άσχημα με αυτό που έγινε» και μίλησε για συμπεριφορά κάποιων κλακαδόρων που δεν αποδοκιμάστηκε από τους οργανωτές της εκδήλωσης». Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε ότι οι λογικές που οδήγησαν αυτούς τους ανθρώπους σε τέτοιους είδους συμπεριφορές δεν είχαν ποτέ και δεν έχουν ούτε σήμερα θέση στο ΠΑΣΟΚ, για να επισημάνει ότι την εθνική ενότητα μπορεί να την εγγυηθεί μόνο η ενωμένη δημοκρατική παράταξη.

Ο Τάκης Ρήγας ξέσπασε στον Βήμα Fm κάνοντας λόγο για ανεγκέφαλους που έπεσαν σαν UFO σε μία χώρα, οι προτεραιότητες της οποίας είναι εντελώς διαφορετικές, ενώ στον ίδιο σταθμό ο Μιχάλης Κασσής κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό πως θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δικό του και ότι το κληρονόμησε από τον Ανδρέα.