Ο βρετανός σκηνοθέτης, παραγωγός και ηθοποιός Ρίτσαρντ Ατένμπορο πέθανε χθες σε ηλικία 90 χρονών έπειτα από μακρά ασθένεια, όπως μετέδωσε τη νύχτα το BBC επικαλούμενο τον γιο του.

Είχε γεννηθεί το 1923. Ο πατέρας του ήταν διευθυντής σχολείου στο Κέιμπριτζ και ο ίδιος άρχισε την επαγγελματική σταδιοδρομία του στο θέατρο το 1941, ενώ σπούδαζε ακόμη στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης.

Παγκόσμια γνωστός έγινε το 1982 με την σκηνοθεσία του στην επική ταινία Γκάντι, η οποία κέρδισε οκτώ βραβεία Οσκαρ συπεριλαμβανομένων αυτών της Καλύτερης Ταινίας και της Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Ο ίδιος είχε παίξει ρόλους σε πολλές ταινίες, και μεταξύ άλλων στην ταινία επιστημονικής φαντασίας Jurassic Park (1993), καθώς και στα Βότσαλα της άμμου (1996), Ελίζαμπεθ (1998), Ο Τζακ και η φασολιά (2001) κ.ά.

Το 1976 χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας Ελισάβετ και το 1993 του απονεμήθηκε ο τίτλος του βαρόνου.

«Η ηθοποιία του στο Brighton Rock ήταν λαμπρή, η σκηνοθεσία του στο Γκάντι ήταν καταπληκτική. Ο Ρίτσαρντ Ατένμπορο ήταν ένας από τους μεγάλους του κινηματογράφου», έγραψε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.