Στο Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας έφτασαν, το απόγευμα της Παρασκευής, τα πρώτα φορτηγά του ρωσικού «ανθρωπιστικού» κονβόι, το οποίο πέρασε νωρίτερα τα σύνορα της χώρας χωρίς την άδεια των ουκρανικών αρχών.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα φορτηγά συνοδεύονται από φιλορώσους αντάρτες.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρί Λισένκο ανακοίνωσε πως 100 από τα 200 φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής διέσχισαν τα σύνορα χωρίς συμφωνία ή συμμετοχή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην αποστολή κατά παράβαση των συμφωνηθέντων μεταξύ Κιέβου-Μόσχας.

«Αυτό το θεωρούμε εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας Βαλεντίν Ναλιβαγτσένκο.

Ο Ναλιβαϊτσένκο δήλωσε πως η Ουκρανία δεν θα κάνει χρήση βίας κατά των φορτηγών και θέλει να αποφευχθούν οποιεσδήποτε «προκλήσεις», σε απάντηση δημοσιογραφικής ερώτησης εάν θα πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον της αυτοκινητοπομπής.

Οι οδηγοί των φορτηγών είναι στρατιωτικοί εκπαιδευμένοι στον χειρισμό οχημάτων μάχης, δήλωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι τα μισοάδεια βαγόνια θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά όπλων στους αυτονομιστές και την απομάκρυνση των σορών φιλορώσων μαχητών από την ανατολική Ουκρανία.

Τα πρώτα φορτηγά, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές ξένων πρακτορείων και όπως είχε προαναγγείλει λίγο νωρίτερα η Μόσχα, ξεκίνησαν να περνούν τα σύνορα το μεσημέρι της Παρασκευής. Στην ουκρανική επικράτεια έχουν περάσει ήδη τουλάχιστον 100 από τα 200 φορτηγά του κονβόι.

Με ανακοίνωσή του, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, στον έλεγχο του οποίου ζητούσαν οι Ουκρανοί να περιέλθουν τα φορτηγά για να διασχίσουν τα σύνορα, διευκρινίζει ότι δεν συνοδεύει το κονβόι λόγω της επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία και επειδή δεν υπήρξαν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του προσωπικού του.

Το πρωί της Παρασκευής, η Ρωσία ανακοίνωσε πως δεν είναι πλέον έτοιμη να ανεχθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση της αυτοκινητοπομπής της που μεταφέρει βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία και πως τα φορτηγά – που εδώ και μία εβδομάδα βρίσκονται σταθμευμένα στα σύνορα – αρχίζουν να κινούνται προς την ουκρανική πόλη Λουχάνσκ, όπου φιλορώσοι αντάρτες πολεμούν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Ολα τα προσχήματα για να καθυστερήσει η παράδοση της βοήθειας στις ζώνες που βρίσκονται σε κατάσταση ανθρωπιστικής καταστροφής εξαντλήθηκαν. Η Ρωσία αποφάσισε να δράσει. Η αυτοκινητοπομπή μας που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αρχίζει να κινείται προς την κατεύθυνση του Λουγκάνσκ», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι πολλά από τα φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα και έφθασαν στα ουκρανικά τελωνεία, στη ζώνη τράνζιτ.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερς πως περίπου 20 ρωσικά φορτηγά – από τα 300 που περιλαμβάνει η αυτοκινητοπομπή – διέσχισαν τα ουκρανικά σύνορα συνοδευόμενα από μικρό αριθμό φιλορώσων ανταρτών και πως κατευθύνονται προς το Λουγκάνσκ.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε ότι η αυτοκινητοπομπή άρχισε να κινείται προς το Λουγκάνσκ, όπου ρώσοι αυτονομιστές πολεμούν εναντίον των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων.