Για τους κινδύνους ενός ενεργειακού εμπάργκο από τη Ρωσία τον προσεχή χειμώνα μίλησε την Παρασκευή, στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος προειδοποίησε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα αυξηθεί η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου» και τότε η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα «συνολικά».

«Εκεί που αναμένεται να παρουσιαστεί δυσκολία είναι στις βιομηχανίες που παράγουν ηλεκτρισμό με φυσικό αέριο. Για παράδειγμα η ΔΕΗ προετοιμάζεται για το σενάριο να της ζητηθεί, δύο μονάδες της που καταναλώνουν φυσικό αέριο να λειτουργήσουν με μικρότερο δυναμικό και να ενισχυθούν οι λιγνιτικές της μονάδες. Να εξισορροπηθεί δηλαδή η μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, με την αύξηση της παραγωγής στις λιγνιτικές μονάδες» σημείωσε ο Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στον δημοσιογράφο του ΒΗΜΑ FM 99,5 Γιώργο Κακούση.

Ο υπουργός ωστόσο αποκάλυψε και ένα ζήτημα που δεν είναι ευρέως γνωστό. «Ενα μεγάλο θέμα, και εδώ είναι ο σημαντικός γεωπολιτικός ρόλος που μπορεί και πρέπει να παίξει η Ελλάδα, είναι ότι θα χρειαστεί να ενισχύσουμε τη Βουλγαρία, η οποία δεν έχει την αντίστοιχη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου, τη Ρεβυθούσα που έχουμε εμείς. Και όπως συνέβη και στην κρίση του 2009, χρειάστηκε για 2-3 μέρες να εξαρτηθεί απολύτως από τροφοδοσία για φυσικό αέριο από την Ελλάδα».

Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος ότι σε ένα ενδεχόμενο ρωσικού εμπάργκο στην ενέργεια θα υπάρξει αύξηση στην τιμή του αερίου. «Προφανώς και θα αυξηθεί η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου» είπε και συνέχισε: «Πρέπει η ΕΕ, τα κράτη μέλη, να αντιμετωπίσουν συνολικά αυτό που πιθανά θα συμβεί, δηλαδή η αύξηση της τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου την στιγμή της δυσκολίας και της κρίσης. Ετσι ώστε και ένας μηχανισμός ενημέρωσης να δημιουργηθεί, αλλά και να υπάρξουν κοινοτικά κονδύλια, τα οποία θα στηρίξουν την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη που θα έχουν τις αρνητικές επιπτώσεις. Γι’ αυτό ακριβώς χρησιμοποίησα στην επιστολή που έστειλα στον αρμόδιο επίτροπο τον όρο αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών».