Ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε και επισήμως την Πέμπτη ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της χώρας.

Ο έως σήμερα υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου θα γίνει, παράλληλα, ο επόμενος ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP.

Ο Ερντογάν αποκάλεσε «αδελφό» τον Νταβούτογλου και είπε ότι η αποφασιστικότητα του στην αντιμετώπιση του «παρακράτους» αποτελεί βασικό στοιχείο για την επιλογή του.

Τονισε δε ότι θα βοηθήσει τον Νταβούτογλου στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους.

Το ΑΚΡ επέλεξε τον Νταβούτογλου ως υποψήφιο για να διεδεχθεί τον Ερντογάν στην πρωθυπουργία και απομένει και τυπικά η εκλογή του στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

Ο Ερντογάν πρέπει με βάση τον νόμο να παραιτηθεί από τις θέσεις του αρχηγού του κόμματος και του πρωθυπουργού για να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου την 28η Αυγούστου.

Μία ημέρα μετά, στις 29 του μηνός, θα δοθεί στον Νταβούτογλου η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση

Η ενότητα του κόμματος και η μεγάλη δοκιμασία που περιμένει τη νέα ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μετά το έκτακτο συνέδριο της 27ης Αυγούστου και μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές ήταν τα δύο σημεία στα οποία στάθηκε ο Ερντογάν, ανακοινώνοντας το όνομα του Νταβούτογλου ως αντικαταστάτη του.

«Προτάθηκαν πολλοί υποψήφιοι, αλλά έπρεπε να εκλέξουμε έναν και αυτό το κάναμε με μια αντίληψη που θέτει υπεράνω όλων την ενότητα του κινήματός μας» είπε και τόνισε ότι «υπήρξαν κάποιοι που προσπάθησαν να σπείρουν τη διχόνοια μέσα στο κόμμα μας. Υπήρξαν μάλιστα τέτοια σενάρια στα μέσα ενημέρωσης».

Ο Ερντογάν είπε ότι «η πραγματική δοκιμασία για τον νέο αρχηγό και το κόμμα μας αρχίζει μετά το συνέδριό μας την 27η Αυγούστου. Πιστεύω ότι θα περάσουμε από αυτήν τη δοκιμασία με ενότητα και ότι το κόμμα θα αγκαλιάσει τον νέο αρχηγό του».

Ο Ερντογάν επικαλέστηκε ένα παράδειγμα από το ποδόσφαιρο λέγοντας: «όταν έπαιζα ποδόσφαιρο ο προπονητής μας έλεγε είστε 18 παίχτες, αλλά από αυτούς θα παίξουν μόνο οι 11. Οι υπόλοιποι επτα θα καθίσουν στον πάγκο και τρεις από αυτούς θα τους αξιοποιήσω ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν παρόμοια κατάσταση ισχύει και στην πολιτική, αφού «διαμορφώνονται κάποια κριτήρια με βάση τα οποία ασκείται η πολιτική».

Τα δύο βασικά κριτήρια, ανέφερε, είναι «η αρχή σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές μας μπορούν να εκλέγονται μόνο τρεις συνεχόμενες φορές και δεύτερον η αρχή σύμφωνα με την οποία αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός πρέπει να είναι το ίδιο πρόσωπο».

«Θέμα προτεραιότητας της Τουρκίας είναι το νέο Σύνταγμα» πρόσθεσε ο Ερντογάν, θέτοντας και τον σημαντικότερο στόχο του κόμματός του.

Στην ομιλία που έκανε ο Νταβούτογλου ήταν η εμφανής η συγκίνηση του και το τρακ. Αφού ευχαρίστησε τον Ερντογάν και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που του έκαναν την «τιμή», όπως είπε, να τον εκλέξουν ως υποψήφιο, είπε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχιστεί το έργο ανόρθωσης της χώρας που συνεχίζεται εδώ και 12 χρόνια».

Είπε επίσης ότι «δεν θα έχουν ευκαιρία όσοι θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια στο κόμμα μας».

Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο είναι η ισορροπία μεταξύ των παραδόσεων και της ανανέωσης» και τόνισε πως «το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι το όνομα ενός αγώνα δικαίου που δεν μπορεί να περιοριστεί σε γενιές, ή ακόμη και σε αιώνες».

Πριν από δύο ημέρες, ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε δηλώσει ότι ο νυν υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου «πιθανόν θα αναλάβει την θέση του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και άρα θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας».

«Οπως το βλέπω, ο Νταβούτογλου θα αναλάβει την θέση αυτή. Θα τον υποστηρίξουμε» είχε πει ο Γκιουλ.

Την περασμένη Δευτέρα, είχε γίνει γνωστό ότι τo κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υποστηρίζει την υποψηφιότητα Νταβούτογλου.

Ποιος είναι ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Γεννήθηκε το 1959 στο Ικόνιο της Τουρκίας. Είναι απόφοιτος του τμήματος οικονομίας και του τμήματος πολιτικής επιστήμης και διεθνών σπουδών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Το 1990 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως επίκουρος καθηγητής στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Μαλαισίας.

Μέχρι το 1993 ήταν επικεφαλής του τμήματος πολιτικής επιστήμης του πανεπιστημίου αυτού. Το 1993 πήρε τον τίτλο του αναπληρωτή καθηγητή. Την περίοδο 1995-1999 δίδαξε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη.

Την περίοδο 1998-2002 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στην Ακαδημία Ενόπλων Δυνάμεων και στην Πολεμική Ακαδημία.

Το 1999 ανακηρύχθηκε τακτικός καθηγητής. Την περίοδο 1999-2004 υπήρξε πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μπέικεντ της Κωνσταντινούπολης, ενώ παράλληλα δίδασκε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστημίου Μαρμαρά.

Στις 17 Ιανουαρίου 2003 με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Γκιουλ πήρε το βαθμό του πρέσβη εκ προσωπικοτήτων. Υπήρξε σύμβουλος του Αμπντουλάχ Γκιουλ την περίοδο που ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός (Νοέμβριος 2002-Μάρτιος 2003).

Στη συνέχεια ανέλαβε σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Ερντογάν την Πρωτομαγιά του 2009 ορίστηκε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Εξωτερικών. Θέση την οποία ανέλαβε και μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2011.

Το βιβλίο του με τίτλο «Στρατηγικό Βάθος» που εκδόθηκε το 2001 έγινε αντικείμενο πολλών συζητήσεων στην Τουρκία και το εξωτερικό, αφού θεωρείται ότι περιλαμβάνει αναλύσεις παράλληλες προς τη διπλωματία που ασκεί εδώ και καιρό η τουρκική κυβέρνηση και έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «στροφή προς την Ανατολή». Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει κάνει 82 εκδόσεις στην Τουρκία, ενώ έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά.

Βουλευτής εξελέγη για πρώτη φορά στις εκλογές της 12ης Ιουνίου 2011. Είναι έγγαμος, πατέρας τεσσάρων παιδιών και γνωρίζει την αγγλική, τη γερμανική και την αραβική γλώσσα.