«Το πρόβλημα του Φέργκιουσον αλλά και της υπόλοιπης Αμερικής είναι εν μέρει ο επίμονος φόβος που αισθάνεται η λευκή Αμερική για τους νεαρούς μαύρους». Αυτό υποστηρίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα» ο Πέρσιβαλ Εβερετ, αφροαμερικανός διανοούμενος, καθηγητής Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και συγγραφέας περισσότερων από 20 βιβλίων, τέσσερα από τα οποία κυκλοφορούν και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πόλις. Με δεδομένο ότι κάθε φορά που ένας άοπλος Αφροαμερικανός πέφτει νεκρός από τα πυρά ενός ένοπλου λευκού αστυνομικού οι Αρχές επικαλούνται την ίδια δικαιολογία – ο ένοπλος λευκός αστυνομικός αισθάνθηκε πως απειλείται από τον άοπλο Αφροαμερικανό – ο Εβερετ υποστηρίζει πως τα ενδεχόμενα είναι δύο: «Είτε οι νεαροί μαύροι έχουν υπερφυσικές δυνάμεις είτε οι δυνάμεις επιβολής του νόμου στελεχώνονται από φοβισμένα άτομα γεμάτα μίσος τα οποία είναι ανεκπαίδευτα σε αξιοθρήνητο βαθμό. Και εγώ πιστεύω πως η αλήθεια έγκειται στη δεύτερη εκδοχή». Μέρος του προβλήματος αποτελεί το γεγονός ότι οι λευκοί δεν αντιλαμβάνονται τον φόβο που αισθάνεται ένας μαύρος όπως ο Τρέιβον Μάρτιν ή ο Μάικλ Μπράουν κάθε φορά που τον πλησιάζουν ένοπλοι που φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Σύμφωνα με τον Εβερετ, ο φόβος αυτός είναι ο φόβος του θανάτου. «Ακόμη κι εγώ, ένας μαύρος ηλικίας σχεδόν 60 ετών, κάθε φορά που ακούω τις σειρήνες ενός περιπολικού αγχώνομαι. Εκείνη την ώρα σκέφτομαι πως δεν θέλω οι τελευταίες λέξεις που θ’ ακούσω στη ζωή μου να είναι «έφαγα έναν»».

Ο αμερικανός συγγραφέας δεν υποστηρίζει πως όλοι όσοι κατέχουν θέσεις εξουσίας είναι επιρρεπείς στο να ασκούν βία και να προβαίνουν σε διακρίσεις εις βάρος των μαύρων. Αλλά θεωρεί αφελές να ισχυρίζεται κάποιος πως δεν υπάρχουν τέτοια άτομα. «Το ζήτημα είναι πως αρκούν ένα, δύο άτομα για να δημιουργηθεί ένα εχθρικό και καταπιεστικό περιβάλλον. Μέρος της λύσης αποτελεί η αποδοχή του γεγονότος ότι το πρόβλημα δεν είναι η μαύρη νεολαία αλλά η λευκή εξουσία», καθώς τα όπλα τις περισσότερες φορές δεν τα κρατούν οι μαύροι νεαροί αλλά οι λευκοί αστυνομικοί.

Ερωτηθείς αν ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος Αφροαμερικανός που εκλέχτηκε στην προεδρία των ΗΠΑ, έχει κάνει αρκετά με στόχο τον περιορισμό των φυλετικών εντάσεων που εξακολουθούν να ταλανίζουν την αμερικανική κοινωνία, ο Εβερετ απάντησε πως «ο πρόεδρος θα μπορούσε και ίσως θα έπρεπε να πει περισσότερα», σημειώνοντας ότι τα αμερικανικά «μέσα περιμένουν απ’ αυτόν πολύ περισσότερα απ’ όσα θα περίμεναν από έναν λευκό πρόεδρο».

Σύμφωνος με τη συγκεκριμένη άποψη είναι και ένας άλλος επιφανής Αφροαμερικανός, ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι. «Πολλοί άνθρωποι σκέφτηκαν πως τη στιγμή που ο πρόεδρος Ομπάμα ακούμπησε το χέρι του πάνω στη Βίβλο του Αβραάμ Λίνκολν και ορκίστηκε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο ρατσισμός θα εξαφανιζόταν. Αυτό όμως δεν μπορούσε να συμβεί», δήλωσε ο Λι μιλώντας στο CNN.

Ο σκηνοθέτης δεκάδων ταινιών που πραγματεύονται μεταξύ άλλων το ζήτημα των φυλετικών εντάσεων στην Αμερική υποστηρίζει πως στις ΗΠΑ μαίνεται «ένας πόλεμος κατά των μαύρων που διαλύει ολόκληρη τη χώρα», γεγονός το οποίο δικαιολογεί τη σφοδρή αντίδραση των Αφροαμερικανών.

«Οταν οι άνθρωποι φτάσουν σ’ ένα σημείο πέρα από το οποίο δεν μπορούν ν’ ανεχτούν τίποτε άλλο, τότε δεν πρέπει να προκαλούν ταραχές αλλά να εξεγερθούν. Κι εγώ ελπίζω να οδηγηθούν τα πράγματα στην έκρηξη σε περίπτωση που ο κόσμος δεν ικανοποιηθεί με την απόφαση της επερχόμενης δίκης», επισήμανε ο Σπάικ Λι.