Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον διέκοψε τις διακοπές του και επιστρέφει στο Λονδίνο μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από το Ισλαμικό Κράτος που φέρεται ότι εικονίζει τον αποκεφαλισμό ενός αμερικανού δημοσιογράφου και περιλαμβάνει σχόλια από έναν άνδρα με βρετανική προφορά.

«Αν είναι αλήθεια, ο κτηνώδης φόνος του Τζέιμς Φόλεϊ προκαλεί σοκ και αποστροφή», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Κάμερον.

Ο βρετανός πρωθυπουργός «θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και ανώτερους αξιωματούχους από το υπουργείο Εσωτερικών, το Φόρεϊν Οφις και τις υπηρεσίες για να συζητήσει την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία και την απειλή που δημιουργείται από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους», προστίθεται στη δήλωση.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ εξέφρασε την «απόλυτη φρίκη» του για το βίντεο του αποκεφαλισμού.

«Είναι ένα επιπλέον παράδειγμα της θηριωδίας αυτής της οργάνωσης», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί η αυθεντικότητα του βίντεο, ο Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πάντως ότι παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν να σκεφτεί κανείς πως είναι αυθεντικό.

Ο υπουργός επισήμανε επίσης πως ο δήμιος του Τζέιμς Φόλεϊ εκφράζεται στα αγγλικά με βρετανική προφορά.

«Φαίνεται πως πρόκειται για έναν Βρετανό. Θα κάνουμε περαιτέρω έρευνες για να είμαστε σίγουροι», δήλωσε προς το BBC.

«Ενας από τους λόγους για τους οποίους αυτό που συμβαίνει στη Συρία και το Ιράκ συνιστά άμεση απειλή για τη δική μας εθνική ασφάλεια είναι η παρουσία (στις χώρες αυτές) ενός σημαντικού αριθμού συμπολιτών μας που υπάρχει κίνδυνος, σε δεδομένη στιγμή, να επιδιώξουν να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με ικανότητες και τεχνικές που απέκτησαν κοντά σ’ αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο υπουργός. Πρόσθεσε πως υπάρχουν «ολοένα και περισσότεροι» Βρετανοί στο Ιράκ.

Για τον Σιράζ Μάχερ, του Διεθνούς Κέντρου Μελετών για τη Ριζοσπαστικοποίηση (ICSR) στο Κινγκ’ς Κόλετζ του Λονδίνου, ο δράστης του αποκεφαλισμού «είναι πολύ πιθανόν ένας Βρετανός».

«Ανέκαθεν λέγαμε πως οι ξένοι μαχητές που φεύγουν για τη Συρία δεν πηγαίνουν εκεί για να είναι θεατές», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πηγαίνουν εκεί για να συμμετάσχουν πλήρως στον πόλεμο, για να βρεθούν στις εμπροσθοφυλακές της σύγκρουσης», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας πως οι τζιχαντιστές παρουσίασαν τη δολοφονία αυτή ως μια απάντηση στα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράκ, ο εμπειρογνώμονας δήλωσε πως η ενέργειά τους «δημιουργεί πίεση στον Ομπάμα, αλλά φέρνει επίσης σε δύσκολη θέση τη βρετανική κυβέρνηση».