Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, μέλος μιας τριανδρίας η οποία ηγείται του δεξιού κόμματος Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα είναι υποψήφιος στη μάχη των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα του αντιπολιτευόμενου κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Ο 69χρονος Ζιπέ είναι ο δεύτερος πρώην πρωθυπουργός που δηλώνει υποψήφιος για το χρίσμα του UMP, μετά τον 60χρονο Φρανσουά Φιγιόν.

Ενας πρώην υπουργός, ο Ξαβιέ Μπερτράν, 49 ετών, έχει επίσης ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ενώ το κόμμα συγκλονίζεται λόγω του σκανδάλου πλαστών τιμολογίων και εξωφρενικών δαπανών και της εμπλοκής του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους Νικολά Σαρκοζί, 59 ετών, δεν έχει κάνει ακόμη γνωστές τις προθέσεις του. Ορισμένα επιφανή στελέχη του UMP εκφράζουν φόβους για την επιστροφή του εξαιτίας των πολλών δικαστικών υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται το όνομα αυτού του τελευταίου.

Γράφοντας στο μπλογκ του, ο Ζιπέ, ο οποίος είναι επίσης δήμαρχος του Μπορντό και θεωρείται ένας «σοφός» στο UMP, αναφέρει πως θα επιδιώξει το χρίσμα του κόμματος στις προκριματικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν το 2016.

Σε μια μακροσκελή καταχώριση με τίτλο «2017, σύντομα...» ο Ζιπέ γράφει πως θέλει να συμμετάσχει στην οικοδόμηση της Γαλλίας του μέλλοντος.

«Γι' αυτό αποφάσισα να είμαι υποψήφιος, όταν έρθει η ώρα, στις προκριματικές εκλογές του μέλλοντος», αναφέρει.
Ο Αλέν Ζιπέ έιναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός μεταξύ των Γάλλων, σύμφωνα με δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Είναι ένα από τα τρία στελέχη που ηγούνται από κοινού του UMP, εν αναμονή του συνεδρίου του φθινοπώρου, μαζί με τους πρώην πρωθυπουργούς Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν και Φρανσουά Φιγιόν. Διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1995 ως το 1997 υπό τον Ζακ Σιράκ. Η περίοδος αυτή στιγματίσθηκε από μια απεργία που παρέλυσε το δημόσιο τομέα και την οποία προκάλεσε το νομοσχέδιό του, το 1995, για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, το οποίο υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει.
Επέστρεψε στην κυβέρνηση υπό τον Νικολά Σαρκοζί ως υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από