Την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο αφήνει «σύντομα» ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.

Ο Ασάνζ, ο οποίος είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο και ζει στην πρεσβεία τα δύο τελευταία χρόνια, απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι λόγοι για τους οποίους αποχωρεί δεν είναι αυτοί που αναφέρονται στον βρετανικό Τύπο. Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο Ασάνζ αποχωρεί από την πρεσβεία για λόγους υγείας: σοβαρή καρδιοπάθεια, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την κατάσταση της υγείας του, ο ιδρυτής τουWikileaks επανέλαβε αυτό που έχει πει αρκετές φορές στο παρελθόν, ότι οποιοσδήποτε αναγκαστεί να περάσει δύο χρόνια σε ένα κτίριο χωρίς εξωτερικούς χώρους και χωρίς φως είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί με κάποιον τρόπο. «Ούτε ένα φυτό σε γλάστρα δεν μπορώ να κρατήσω ζωντανό εδώ μέσα», φέρεται να είχε δηλώσει χαρακτηριστικά την Κυριακή.

Ο Ασάνζ, 43 ετών σήμερα, δεν έχει βγει από την πρεσβεία από τον Ιούνιο του 2012, οπότε ζήτησε πολιτικό άσυλο προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου είναι υπόδικος για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος δύο γυναικών. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι εάν βρεθεί ενώπιον της σουηδικής Δικαιοσύνης, θα εκδοθεί στη συνέχεια στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 35 ετών για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων σχετικά με τη δράση του Πενταγώνου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τον περασμένο μήνα, δικαστήριο της Σουηδίας απέρριψε αίτημα των δικηγόρων του για ανάκληση του εντάλματος σύλληψης. Την ίδια ώρα, η Βρετανία επιμένει ότι θα προβεί στην άμεση σύλληψη του Ασάνζ με το που θα πατήσει το πόδι του έξω από την πρεσβεία οδηγώντας την υπόθεση σε πολιτικό και νομικό αδιέξοδο. Βρετανοί αστυνομικοί φρουρούν την πρεσβεία επί 24ώρου βάσεως αυτά τα δύο χρόνια, μία επιχείρηση που εκτιμάται ότι έχει κοστίσει στο βρετανικό Δημόσιο περισσότερα από 8,5 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να προσφέρει προστασία στον Ασάνζ. Σε συνέντευξή του στην «Guardian», ο Πατίνο κατηγόρησε ευθέως τη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βρει μία διπλωματική λύση στο ζήτημα του Ασάνζ και κατήγγειλε τις βρετανικές Αρχές ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Η έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία, εφόσον συλληφθεί, θα πραγματοποιηθεί εντός δέκα ημερών, εκτός εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι – όχι υγείας εν προκειμένω – για να παραταθεί.