Ο πρόεδρος της Γουινέας Αλφά Κοντέ ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι θέτει τη χώρα σε «κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» εξ αιτίας της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα που πλήττει τη Γουινέα καθώς και πολλές ακόμη περιοχές της δυτικής Αφρικής.

«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επιδημία του ιού Εμπολα από την αρχή του τρέχοντος έτους. Αντιμέτωπη με αυτή την πραγματικότητα η διεθνής κοινότητα έχει κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διοργάνωση πολλών στρατηγικών συναντήσεων. Μετά τις συναντήσεις αυτές κατέστη σαφές ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και η ασθένεια απειλεί τους κατοίκους πολλών χωρών του κόσμου. Για τους λόγους αυτούς ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) κήρυξε ως παγκόσμια απειλή την ασθένεια που προκαλεί ο ιός Εμπολα. Καθότι η Γουινέα έχει υπογράψει το καταστατικό του ΠΟΥ, δηλώνω ότι τίθεται σε κατάσταση εθνικής υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπιστεί η νόσος του ιού Εμπολα στη Δημοκρατία της Γουινέας» ανέφερε ο πρόεδρος Κοντέ σε διάγγελμά του μέσω της κρατικής τηλεόρασης.

Η κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης έχει άμεση ισχύ από τις 13 Αυγούστου, ενώ ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Γουινέας ανακοίνωσε και μια σειρά από άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της θανατηφόρου νόσου που έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους σε πολλές χώρες της δυτικής Αφρικής.