Στους 25.000 τόνους φθάνει η συνολική ποσότητα ροδάκινων και νεκταρινιών που παραμένουν αδιάθετα λόγω και του ρωσικού εμπάργκο, στην Ημαθία.

Από αυτούς, 12.000 τόνοι παραμένουν στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιρισμών, ενώ δεν έχει υπάρξει συγκομιδή επιπλέον 13.000 τόνων.

Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν μετά την απογραφή που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Γεωργίας της Ημαθίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο.

Στον νομό παράγονται συνολικά 140.000 τόνοι ροδάκινων και 60.000 τόνοι νεκταρινιών ετησίως.

Την Πέμπτη, αναμένεται να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη απογραφή και για την περιοχή της Πέλλας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, παρότι κάποιες από τις νταλίκες που είχαν φτάσει στα ρωσικά σύνορα άρχισαν σιγά-σιγά να επιστρέφουν στη Βέροια, αρκετά είναι τα φορτία που θα επιδιωχθεί να πουληθούν «καθ' οδόν».

«Μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών με ήδη υφιστάμενους πελάτες μας στην Ουκρανία, την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, επιδιώκουμε να πουλήσουμε εκεί τα φρούτα που βρίσκονται στα ψυγεία των φορτηγών, ακόμη και σε πολύ χαμηλές τιμές, ώστε αυτά να μην επιστρέψουν πίσω γεμάτα», σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης και πρόσθεσε ότι η λύση αυτή θα επιδιωχθεί για το σύνολο σχεδόν των 70 φορτίων, βάρους 20 τόνων έκαστο, τα οποία είχαν εκτελωνιστεί στη Βέροια τις προηγούμενες ημέρες, με προορισμό τη Ρωσία.

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Στο μεταξύ, για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας προγραμματίστηκε -σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη - η συνάντηση των παραγωγών - εξαγωγέων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιο Καρασμάνη, ώστε να συζητηθεί τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής.

Παράλληλα, αύριο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση τεχνοκρατών για το θέμα, τα αποτελέσματα της οποίας θα συζητηθούν στη σύσκεψη με τον υπουργό, όπως και τα οκτώ αιτήματα των εξαγωγέων και άλλων πληττόμενων κλάδων, που ήδη κοινοποιήθηκαν στον κ. Καρασμάνη με σχετικό υπόμνημα.