Το Ισραήλ «δεν έχει τίποτα εναντίον του λαού της Γάζας» και θέλει να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από την «τυραννία» της Χαμάς, δήλωσε την Πέμπτη ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι οι συγκρούσεις τερματίστηκαν», είπε ο Νετανιάχου σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πιστεύω ότι περιορίσαμε σημαντικά τις ικανότητες της Χαμάς», πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες στοές στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού θυλάκου.

«Ολα εξαρτώνται από το αν επιθυμούν να συνεχίσουν αυτή τη μάχη. Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε μια ειρηνική λύση, αν μπορούμε», υπογράμμισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν τη λήξη της τριήμερης εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη και εκπνέει σήμερα Παρασκευή το πρωί.

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του λαού της Γάζας»

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του λαού της Γάζας. Στην πραγματικότητα θέλουμε να βοηθήσουμε τον λαό της Γάζας που υποφέρει κάτω από αυτή την τρομερή τυραννία», σημείωσε.

Η επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή» που εξαπέλυσε στις 8 Ιουλίου το Ισραήλ εναντίον της Γάζας με στόχο να σταματήσουν οι ρίψεις ρουκετών εναντίον του εδάφους του και να καταστραφεί το δίκτυο των στοών που χρησιμοποιεί η Χαμάς για να διεισδύει στο εβραϊκό κράτος έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τον θάνατο 1.886 Παλαιστινίων, εκ των οποίων 430 παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Η Unicef έχει ανακοινώσει ότι το 73% των θυμάτων ήταν άμαχοι.

Από την ισραηλινή πλευρά σκοτώθηκαν 64 στρατιώτες και 3 πολίτες.

«Οι απολογισμοί αυτοί είναι σκληροί, όμως δεν ήταν πρόθεσή μας να σκοτώσουμε πολίτες», πρόσθεσε ο Νετανιάχου. «Το Ισραήλ ενεργεί με αυτό τον τρόπο: επιτιθέμεθα σε μαχητές και σκοτώνουμε από λάθος πολίτες. Οι τρομοκράτες κάνουν ακριβώς το αντίθετο», εξήγησε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε τέλος ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει το Ισραήλ θα ήταν να έρθει αντιμέτωπο με οργανώσεις ή τρομοκρατικά κράτη που υποστηρίζει το Ιράν και τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με πυραύλους ή ρουκέτες με πυρηνικές κεφαλές.