Τους φόβους ότι η ουκρανική κρίση εισέρχεται σε νέα επικίνδυνη φάση ενισχύει ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 20.000 στρατιώτες στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία και ενδέχεται να εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος υπό το πρόσχημα μίας ανθρωπιστικής-ειρηνευτικής αποστολής.

Ο κίνδυνος ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης έχει αυξηθεί, δηλώνει ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ την ώρα που μαίνονται οι μάχες αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και η ανθρωπιστική κρίση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται.

«Δεν θα προσπαθήσουμε να μαντέψουμε τι έχει στο μυαλό της η Ρωσία, αλλά βλέπουμε τι κάνει η Ρωσία επί του πεδίου -και αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 20.000 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας» δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του NATO Οάνα Λουνγκέσκου.

«Η νέα αύξηση των στρατευμάτων της Ρωσίας κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση και υπονομεύει τις προσπάθειες να εξευρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση. Αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση» επισήμανε η εκπρόσωπος.

Σε ανακοίνωση του το NATO αναφέρει ότι η Μόσχα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει «το πρόσχημα μίας ανθρωπιστικής ή ειρηνευτικής αποστολής ως δικαιολογία για να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις [της] στην ανατολική Ουκρανία».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε επίσης την Τετάρτη ότι η απειλή απευθείας επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Εχουμε λόγους να υποψιαζόμαστε -λαμβάνουμε ανάλογες πληροφορίες κατά τις τελευταίες ώρες- ότι ο κίνδυνος απευθείας επέμβασης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι σήμερα μεγαλύτερος από ό,τι ήταν μερικές ημέρες πριν» δήλωσε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ενας στους τρεις Γερμανούς βλέπει πόλεμο

Ο ένας στους τρεις Γερμανούς θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και το NATO εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, στοιχείο που πιθανόν εξηγεί την έως σήμερα πολύ επιφυλακτική προσέγγιση του Βερολίνου στην κρίση.

Οι Γερμανοί, η χώρα των οποίων καταστράφηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και χωρίστηκε στην Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία, εγκρίνουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση της καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ να αποτρέψει μια κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και το NATO, σύμφωνα με την έρευνα.

Για μεγάλο διάστημα η γερμανική κυβέρνηση απέφευγε να ικανοποιήσει το αίτημα των ΗΠΑ να επιβληθούν πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία για την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας. Μετέβαλε τη θέση της μετά την κατάρριψη ενός Boeing 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία.

Η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύει το εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Stern καταδεικνύει ότι το 33% των ερωτηθέντων δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πολέμου λόγω της ουκρανικής κρίσης, ενώ το 62% θεωρεί απίθανο έναν ευρύτερο πόλεμο.

Το 41% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία διεξήχθη την 30ή και την 31η Ιουλίου, ανέφερε ότι πόλεμος είναι πιθανός, ενώ μεταξύ των ανδρών το ποσοστό αυτό ήταν κατά πολύ μικρότερο, 21%.