Προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης συνολικού ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, που στοχεύει σε νέους αλλά και σε μακροχρόνια άνεργους, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έπειτα από σύσκεψη που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι όλοι αυτοί θα ενισχυθούν «με προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά κυρίως Ταμεία, από το ΕΣΠΑ, και που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την κατ’ εξαίρεση έγκρισή τους από τώρα. Μάλιστα, 600 εκατομμύρια από το νέο ΕΣΠΑ μπορούν να εκταμιευθούν, να μας δοθούν εντός του έτους, του 2014. Ειδικά για την κατάρτιση και την πρώτη επαφή με την εργασία σε 145.000 νέους αλλά και μακροχρόνια άνεργους» δήλωσε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός.

Οπως ανακοινώθηκε δε, η πρώτη σχετική προκήρυξη βγήκε μόλις προχθές και θα αφορά 30.000 ανέργους 25-29 ετών, με προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα.

Σε αυτό, μέσω voucher (επιταγή κατάρτισης) θα προσφέρεται τόσο θεωρητική εκπαίδευση διάρκειας 100 ωρών όσο και πρακτική εξάσκηση έως 5 μήνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Αναφέρεται σε 15.000 αποφοίτους AEI – TEI και άλλους τόσους νέους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με «αμοιβή» (εκπαιδευτικό επίδομα συν ασφάλιση) ύψους 2.530 ευρώ και 2.280 ευρώ αντίστοιχα.

ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ. Μέσα στον Αύγουστο θα προκηρυχθούν επίσης θέσεις για 12.000 ανέργους 18 ως 24 ετών ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο ένα ειδικό πρόγραμμά για 8.000 ανέργους 18 ως 29 ετών, ειδικά για τον δυναμικό τομέα του τουρισμού. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα για τον χειμερινό τουρισμό και τον τουρισμό πόλεων.

Τα προγράμματα περιλαμβάνουν κατάρτιση 80 ωρών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ανθρώπων που κατά κανόνα δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία. Περιλαμβάνουν ακόμα πρακτική άσκηση συνολικής διάρκειας 450 ωρών μέσα σε διάστημα μέχρι έξι μήνες, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των δικαιούχων. Από τα προγράμματα κάθε δικαιούχος θα πάρει στο χέρι 1.740 με 1.950 ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο ξεκινά Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για άλλους 50.000 ανέργους –αυτή τη φορά μακροχρόνια ανέργους ή από νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο –συνολικού κόστους 200 εκατομμυρίων.

Στα προγράμματα αυτά δεν εμπλέκεται ο ΟΑΕΔ, αλλά πραγματοποιούνται μέσω του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων. Οι προκηρύξεις γι’ αυτά έχουν ήδη δοθεί για διαβούλευση.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ. Τα υπόλοιπα προγράμματα που θα τεθούν σε εφαρμογή, πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο και μετά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι:

n Λειτουργία περιφερειακών μηχανισμών υποστήριξης μέσω Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ). Το πρόγραμμα έχει στόχο να απασχολήσει 6.500 ανέργους σε θέσεις εργασίας που αφορούν την κοινωνική οικονομία και θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

n Ειδικό πρόγραμμα για 15.000 ανέργους που θα απασχοληθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε τομείς που αποτελούν την αιχμή της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η ναυτιλία, η αγροτική παραγωγή και η πληροφορική. Το πρόγραμμα δεν αναμένεται να είναι έτοιμο νωρίτερα από τον Νοέμβριο.

n Πρόγραμμα (youth guarantee) για 8.000 ανέργους ηλικίας έως 24 ετών. Η έναρξή του προσδιορίζεται τον Δεκέμβριο ή, το πιθανότερο, τον Ιανουάριο του 2015.

ΤΙ «ΤΡΕΧΕΙ» ΤΩΡΑ. Να σημειωθεί ότι ήδη από τον ΟΑΕΔ υλοποιούνται ήδη τρία προγράμματα. Συγκεκριμένα, έως τις 21 Αυγούστου ισχύει η συμπληρωματική πρόσκληση από τον ΟΑΕΔ για επιδότηση 900 νέων ανέργων που επιθυμούν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση με έμφαση στην καινοτομία. Η επιδότηση φτάνει τα 10.000 ευρώ. Επίσης, «τρέχει» η επιδότηση της απασχόλησης 10.000 ανέργων σε Τοπικές Δράσεις (ΤΟΠΣΑ – ΤΟΠΕΚΟ) καθώς και η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών επιχειρήσεων των οποίων λόγω της θέσης τους επηρεάζεται η λειτουργία από τα έργα κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη.

«Το 20% των νέων που προσλαμβάνονται με προγράμματα επιδοτούμενα παραμένουν στις θέσεις εργασίας και μετά τη λήξη των προγραμμάτων» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου και πρόσθεσε: «Αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το τελευταίο ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια».

Με επιταγές κατάρτισης

Μέσω voucher, θα προσφέρεται τόσο θεωρητική εκπαίδευση διάρκειας 100 ωρών όσο και πρακτική εξάσκηση έως 5 μήνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Αναφέρεται σε 15.000 αποφοίτους AEI – TEI και άλλους τόσους νέους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με «αμοιβή» (εκπαιδευτικό επίδομα συν ασφάλιση) ύψους 2.530 ευρώ και 2.280 ευρώ αντίστοιχα