«Herr Pep» είναι ο τίτλος του βιβλίου που υπογράφει ο δημοσιογράφος Μαρτί Περαρνάου και αναφέρεται σε ανέκδοτα περιστατικά από την παρουσία του Πεπ Γκουαρντιόλα στον πάγκο της Μπαρτσελόνα και της Μπάγερν. Το βιβλίο θα τοποθετηθεί στις προθήκες των βιβλιοπωλείων στις 4 Σεπτεμβρίου και όσοι έχουν διαβάσει τις 430 σελίδες του θεωρούν βέβαιο ότι θα γίνει μπεστ σέλερ.

Ο Γκουαρντιόλα επέτρεψε στον Περαρνάου να βρίσκεται κοντά του 200 ημέρες τον χρόνο παρακολουθώντας κάθε του κίνηση στα αποδυτήρια της Μπάγερν, τις ομιλίες του, τα ξεσπάσματά του, τις κόντρες του με τους παίκτες και τον Φραντς Μπεκενμπάουερ.

«Γράψε ό,τι βλέπεις και άσκησε κριτική σε ό,τι εσύ νομίζεις, αλλά στη διάρκεια της σεζόν μη γράψεις κάτι που είδες πίσω από τις κλειστές πόρτες» φέρεται να είπε ο Γκουαρντιόλα στον Περαρνάου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της καταλανικής εφημερίδας «Ara» στη Γερμανία Ισαάκ Γουτς.

Για πρώτη φορά ο Γκουαρντιόλα εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στο διαζύγιο με την Μπαρτσελόνα, βάζοντας τέλος στα σενάρια συνωμοσίας που εξυφαίνονται έκτοτε.

«Δεν είναι αλήθεια ότι έφυγα εξαιτίας τού (τότε προέδρου) Σάντρο Ροσέλ επειδή δεν με υποστήριζε για να ξαναχτίσω την ομάδα. Βρισκόμουν στα όρια της εξάντλησης και δεν ήμουν βέβαιος τι προοπτική θα μπορούσα να δώσω στην ομάδα. Δεν ζήτησα να ξαναχτίσω την ομάδα γιατί ήμουν εγώ αυτός που ζήτησε να φύγει. Είχα ενημερώσει τον πρόεδρο τον Οκτώβριο του 2011 και δεν υπήρχε περίπτωση να αλλάξω γνώμη».

Ο Πεπ θυμάται έντονα τα όσα έζησε την τελευταία του σεζόν στη Μπαρτσελόνα: «Η μοναδική αλήθεια είναι ότι εκείνη τη χρονιά κατακτήσαμε τέσσερις τίτλους και παίξαμε καλύτερα από ποτέ με το σύστημα 3-4-3 εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης ή το 3-7-0 στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Παίξαμε θαυμάσια αλλά είχα φτάσει στα όριά μου. Γι’ αυτό έφυγα».

Μιλώντας για την πιθανότητα να επιστρέψει στην Μπαρτσελόνα ο Γκουαρντιόλα περιέγραψε στον Περαρνάου την κατάσταση που επικρατεί στους Μπλαουγκράνα ως εξής: «Με τον τρόπο που είναι οργανωμένος ο σύλλογος υπάρχουν δύο περιπτώσεις: είτε είσαι με αυτούς που έχουν την εξουσία είτε δεν είσαι. Και, ενάντια στις επιθυμίες μου, αναγκάστηκα να επιλέξω πλευρά».

Κάποιοι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Γκουαρντιόλα, όπως ο οικονομολόγος Χαβιέ Σάλα Μαρτίν, θεωρούν ότι υπήρξαν και άλλοι λόγοι που ώθησαν τον καταλανό προπονητή εκτός Καμπ Νου: «Ο Πεπ έχει λιγότερη πίεση στο Μόναχο απ’ ό,τι στην Μπαρτσελόνα, γιατί στη Βαρκελώνη έπρεπε να αναλάβει και έναν ρόλο που δεν του ταίριαζε λόγω της έλλειψης ηγεσίας σε όλους τους τομείς. Υπήρχαν στιγμές που λειτουργούσε σχεδόν σαν πρόεδρος και εκτός από προπονητής έπρεπε να ασκεί και καθήκοντα εκπροσώπου».

Ο Περαρνάου αναφέρεται φυσικά και στην ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Γκουαρντιόλα, την οποία έζησε παρακολουθώντας τον προπονητή της Μπάγερν επί το έργον, στις κατακόμβες των σταδίων.

«Τα θεμέλια του παιχνιδιού μου είναι ο τρόπος που αμύνεται η ομάδα. Αν θέλεις να επιτεθείς η βάση είναι η αμυντική οργάνωση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ara», στο βιβλίο αναφέρεται ότι ο Γκουαρντιόλα μισεί το «τίκι τάκα». «Η κατοχή της μπάλας είναι μόνο ένα εργαλείο για να οργανώσεις τον εαυτό σου και να αποδιοργανώσεις τον αντίπαλο. Αν δεν υπάρχει μία ακολουθία από 15 πάσες, η καλή μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση είναι αδύνατη. Αδύνατη».

Στην αυτοκριτική του στον Περαρνάου ο Γκουαρντιόλα αναφέρεται στον τρόπο που κοουτσάρισε την Μπάγερν στον επαναληπτικό ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, από την οποία οι Βαυαροί ηττήθηκαν με το βαρύ 4-0. «Ηταν η μεγαλύτερη βλακεία που έχω κάνει ως προπονητής».