Ενα ζευγάρι από την Αυστραλία, που είχε πληρώσει παρένθετη μητέρα από την Ταϊλάνδη για να γεννήσει το μωρό τους, εγκατέλειψε το ένα από τα δύο παιδιά του επειδή πάσχει από σύνδρομο Ντάουν.

Το περιστατικό συνέβη πριν από 6 μήνες. Το ζευγάρι πήρε στην Αυστραλία μόνο το υγιές κοριτσάκι, ενώ άφησε το άρρωστο αγοράκι στην Ταϊλάνδη κι ας είχε γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια και ήταν βαριά άρρωστο.

Η παρένθετη μητέρα δημοσιοποίησε την περίπτωση του μικρού Γκάμυ σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει χρήματα για την ιατρική φροντίδα του, αφού προέρχεται από εξαιρετική φτωχή οικογένεια (η φτώχεια ήταν και ο λόγος που δέχτηκε να γίνει παρένθετη μητέρα).

Το ζευγάρι ήξερε από τον 4ο μήνα της κυήσεως ότι ήταν άρρωστο το ένα από τα δίδυμα που κυοφορούσε η 21 ετών Πατθάραμον Τζανμπούα και την πίεζε να κάνει επιλεκτική άμβλωση, κάτι που εκείνη αρνήθηκε για θρησκευτικούς λόγους.

Έτσι, όταν η κοπέλα γέννησε το μωρό της, ο μεσάζοντας που έφερε σε επαφή τους γονείς με την παρένθετη μητέρα πήρε το υγιές μωρό και τους το παρέδωσε, ενώ άφησε το άρρωστο μαζί με τη μητέρα του στο νοσοκομείο της Μπανγκόκ όπου γεννήθηκε.

Όπως δήλωσε η κυρία Τζανμπούα στην εφημερίδα του Σύδνεϋ «Morning Herald», δέχτηκε να γίνει επί πληρωμή παρένθετη μητέρα για να βοηθήσει την οικογένειά της που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Την συμφωνία έκλεισε ένα από τα «πρακτορεία» στην Ταϊλάνδη που αναλαμβάνει να διεκπεραιώνει τέτοιου είδους συμφωνίες.

«Θέλω να πω σε όλες τις γυναίκες στην Ταϊλάνδη: μην δέχεστε να γίνεστε παρένθετες μητέρες. Μην σκέφτεστε μόνο τα λεφτά. Αν κάτι δεν πάει καλά, κανείς δεν θα σας βοηθήσει και το μωρό θα εγκαταλειφθεί στα χέρια σας», είπε η νεαρή κοπέλα, εξηγώντας πως δεν προχώρησε στην έκτρωση διότι είναι βουδίστρια και την θεωρεί αμαρτία.

Η επί πληρωμή παρένθετη μητρότητα από φτωχές Ταϊλανδές για εύπορα ζευγάρια στη Δύση δεν είναι διόλου σπάνια, γράφει η εφημερίδα «Daily Mail».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Times of Israel» νωρίτερα εφέτος, 65 μωρά των οποίων οι γονείς ήταν γκέι ζευγάρια από το Ισραήλ, είχαν «κολλήσει» στην Ταϊλάνδη όπου γεννήθηκαν διότι οι γονείς τους δεν μπορούσαν να τους βγάλουν υπηκοότητα.

Το θέμα προσπαθούσε να επιλύσει το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ σε συνεργασία με τις Αρχές της Ταϊλάνδης.

Αλλαγή νομοθεσίας

Αν και στην Αυστραλία είναι παράνομη η παρένθετη μητρότητα επί πληρωμή, εκατοντάδες ζευγάρια κατέφευγαν κάθε χρόνο στην Ταϊλάνδη για να αποκτήσουν παιδί, επειδή εκεί η νομοθεσία ήταν λιγότερο αυστηρή.

Αυτό, όμως, πιστεύεται ότι θα αλλάξει, διότι προσφάτως η στρατιωτική κυβέρνηση της Ταϊλάνδης εξέτασε 12 κλινικές εξωσωματικής που εμπλέκονται στην παρένθετη μητρότητα και εξέδωσε νέο νόμο.

Σύμφωνα με αυτόν, η επί πληρωμή παρένθετη μητρότητα είναι παράνομη και αν βγει μωρό από τη χώρα δίχως την άδεια των Αρχών θα υπόκειται αυτομάτως στους νόμους κατά της εμπορίας ανθρώπων (human trafficking).

Για την ιστορία, το ζευγάρι από την Αυστραλία είχε συμφωνήσει να πληρώσει περίπου 12.000 ευρώ για τα δίδυμα που κυοφορούσε η νεαρή Ταϊλανδή, αλλά ουδέποτε εξόφλησε ολόκληρο το ποσό, αφού το ένα από τα μωρά ήταν άρρωστο.

Ωστόσο η νεαρή μητέρα κατάφερε να επιλύσει σε μεγάλο βαθμό το βιοποριστικό πρόβλημα του μικρού Γκάμυ, καθώς με τη δημοσιοποίηση της περίπτωσής του και μία διεθνή ηλεκτρονική εκστρατεία βοήθειας συγκεντρώθηκαν πάνω από 37.000 ευρώ σε δωρεές