Το πιο σύντομο ανέκδοτο που κυκλοφορεί εσχάτως στο Μαξίμου συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις: «εκλογές το φθινόπωρο». Στο Μαξίμου. Γιατί πιο πέρα, όχι μόνο στη Βουλή αλλά και σε διάφορα οικονομικοπολιτικά στέκια πέριξ του Κοινοβουλίου, παραμένει σταθερή η αντίληψη πως η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αποφύγει τις συμπληγάδες τους επόμενους μήνες. Λίγο οι νέες απαιτήσεις της τρόικας, λίγο η βραδύτητα στον τρόπο αντιμετώπισης του χρέους δημιουργούν στην αγορά την αίσθηση πως οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες.

«Κουνούπια» στο Μαξίμου
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να κάνει εκλογές τώρα. Δεν είναι στον σχεδιασμό του. Και αντιμετωπίζει όλα τα σενάρια που τον εμφανίζουν να προγραμματίζει πρόωρη εκλογική αναμέτρηση ως ενοχλητικά κουνούπια που διαταράσσουν την κυβερνητική λειτουργία κυρίως με το βουητό τους.
Στο Μαξίμου οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού εμφανίζονται απόλυτα αντίθετοι με την προσφυγή στις κάλπες. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, το όνομα του οποίου ενεπλάκη σε διαρροές περί εισήγησής του προς τον Σαμαρά να οδηγήσει την χώρα στις κάλπες, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του: «Για να προκηρύξεις εκλογές πρέπει να ξέρεις ότι θα τις κερδίσεις» λέει αφοπλιστικά στους συνομιλητές του, σε εκείνους που τον πιέζουν να αποκαλύψει τα εκλογικά σχέδια της κυβέρνησης.
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι ο Λαζαρίδης αποκλείει μια εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος όπως και η πλειονότητα των στελεχών στο Μαξίμου θεωρούν ότι εφόσον μετά τον Σεπτέμβριο περάσουν ρυθμίσεις για φοροελαφρύνσεις και ψηφιστεί και το νέο Φορολογικό –προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση των φορολογικών συντελεστών και ανακούφιση των παραγωγικών επαγγελμάτων –το κλίμα στην κοινωνία θα αλλάξει. «Θα είναι το καλύτερο Φορολογικό στην Ευρώπη» λέει συχνά.
Πρακτικά η κυβέρνηση ποντάρει στην πολιτική σταθερότητα της χώρας τους επόμενους μήνες, προοπτική που θα τής επιτρέψει να φθάσει ώς την προεδρική εκλογή με καλύτερες συνθήκες από αυτές που προσμένει η αξιωματική αντιπολίτευση. Θεωρεί ότι εν μέρει θα αποκατασταθούν ορισμένες αδικίες και ότι ενδεχομένως να βρεθεί και η πολυαναμενόμενη λύση στο θέμα του χρέους. «Νέα λιτότητα δεν θα υπάρξει» διαβεβαιώνουν οι άνθρωποι του προέδρου. Προς το παρόν βεβαίως η συγκυβέρνηση καλείται να περάσει τον κάβο της τρόικας.

Η «εξαφάνιση» των τροϊκανών
Το κυβερνητικό πλάνο εν προκειμένω περιλαμβάνει και μαγικά. Κοινώς η κυβέρνηση θα επιδιώξει δανειζόμενη τρικ του Κόπερφιλντ να «εξαφανίσει» τους τροϊκανούς από την Αθήνα. Πώς θα γίνει αυτό; Θα φανεί. Αρμόδιος παράγων πάντως διαβεβαιώνει ότι η όποια επιστροφή της τρόικας θα είναι διαφορετική από αυτήν που έχουμε συνηθίσει και πολύ πιο σύντομη. Ενδεχομένως να περιοριστεί μόνο σε τεχνικά κλιμάκια. Miracollo!
Κοντολογίς το Μαξίμου δεν βλέπει εκλογές πριν από την ερχόμενη άνοιξη. Ευσεβείς πόθοι. Είναι όμως και εφικτοί; Ο Αντώνης Σαμαράς επεδίωξε να σπάσει το εκλογικό κλίμα. Το έκανε καθησυχάζοντας στο εντευκτήριο της Βουλής γαλάζιους βουλευτές που ήθελαν να αναχωρήσουν πιο ήρεμοι για τις περιφέρειές τους· ήταν κοφτός σε σημείο που θα μπορούσε να γίνει άνετα πιστευτός. «Ναι, έτσι πιστεύω» απάντησε στο ερώτημα βουλευτή της ΝΔ αν η παρούσα Βουλή θα μπορούσε να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Είναι μία προοπτική στην οποία ο Πρωθυπουργός έχει επενδύσει. Πολλές φορές έχει πει στους συνεργάτες του ότι μέχρι τον Μάρτιο τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και ότι η χώρα θα πάει σε εκλογές κανονικά, δηλαδή το 2016. Σύμβουλοί του μιλούν για ένα εντυπωσιακό αναπτυξιακό και κοινωνικό σχέδιο που θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο από την ΔΕΘ, ενώ συμπληρώνουν ότι τον Οκτώβριο θα ανακοινώσει και τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση. Και με το χρέος; Η συζήτηση σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς δεν θα ξεκινήσει πριν από τον Νοέμβριο. Που σημαίνει ότι δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2014. Η προοπτική νέου κουρέματος έχει αποκλειστεί από τους δανειστές μας. Ομως το στοιχείο που ενδιαφέρει τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι ότι το χρέος είναι βιώσιμο, κάτι που επαναλαμβάνει διαρκώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Επομένως, όλες οι προσπάθειες θα στραφούν στη μετακύλιση πληρωμής των λήξεων ομολόγων και σε χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Ο γρίφος των 180 βουλευτών
Στο μεσοδιάστημα ο Πρωθυπουργός προτίθεται να προωθήσει και τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος. Αρα, η κυβέρνηση καταναλώνει φαιά ουσία κυρίως στην επίλυση του γρίφου των 180 βουλευτών. Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ πιστεύουν ότι οι 180 ψήφοι μπορούν να βρεθούν. Από τη Δημοκρατική Αριστερά, από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, ενδεχομένως από κάποιους φευγάτους των Ανεξάρτητων Ελλήνων και φυσικά από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Οι κυβερνητικοί εταίροι πιστεύουν ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει εκλογές τουλάχιστον μέχρις ότου ξαναβρεί τον βηματισμό της. Ομοίως πιστεύουν ότι και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δύσκολα θα υποκύψουν στις παροτρύνσεις της Κουμουνδούρου για εκλογές. Εκτός εάν τα ποσοστά τους είναι συμπαθητικά. Για τους ανεξάρτητους βουλευτές στοιχηματίζουν πως ελάχιστοι θα αναλάβουν το βάρος της πτώσης της κυβέρνησης και της προσφυγής στις κάλπες. Και επιπλέον ότι δεν θα ρισκάρουν την πρόωρη έξοδό τους από τη Βουλή, αφού οι πιθανότητες επανεκλογής για ορισμένους είναι μικρές.
Το θέμα ΔΗΜΑΡ φαίνεται πως το έχει αναλάβει περισσότερο το ΠαΣοΚ. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στην επιστολή του προς τον Φ. Κουβέλη ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ υπαινίχθηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν παιχνίδια με τους θεσμούς βάζοντας από το παράθυρο στην ατζέντα του διαλόγου για την Κεντροαριστερά και την προεδρική εκλογή. Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι είναι αντιθεσμικό δύο κόμματα που επιδιώκουν τη συνεργασία να συζητούν και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως έχει πάρει το μήνυμα, πως αργά ή γρήγορα θα πρέπει να μπει στην ουσία της συζήτησης για τον διάδοχο του Κ. Παπούλια.

Η φιλολαϊκή ατζέντα του ΠαΣοΚ
Ο Βενιζέλος απορρίπτει το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο. Δεν βγάζει όμως την αισιοδοξία που εκπέμπει το Μαξίμου για τις εξελίξεις στην οικονομία. Γι’ αυτό, όταν προσπάθησε κομψά να τραβήξει προς τα πίσω τον χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, το συνέδεσε με τις πολιτικές εξελίξεις και την προεδρική εκλογή. Ομως και ο ίδιος θεωρεί ότι το ιδανικό σενάριο θα ήταν οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2016.
Σε περίπτωση που τα πλάνα του αντιπροέδρου σκοντάψουν στην αδυναμία εκλογής Προέδρου, τότε τουλάχιστον θα έχει κερδίσει αρκετό χρόνο για να επιβάλει, όπως πιστεύει, τη φιλολαϊκή ατζέντα του ΠαΣοΚ. Η φούρια που επιδεικνύει η Χαριλάου Τρικούπη στο να προωθεί κοινωνικές ρυθμίσεις ή να παρεμβαίνει υπέρ αναξιοπαθούντων υποδηλώνει την αγωνία του προέδρου του ΠαΣοΚ να βελτιώσει την εικόνα του κόμματός του προς την κοινωνία όσο είναι ακόμη καιρός. Και να πείσει ότι παραμένει ένα κίνημα πιστό στις αρχές και τις αξίες του, ανεξαρτήτως τού ότι αναγκάστηκε να αποστεί από αυτές για τη διάσωση της χώρας. Στο μεσοδιάστημα και μέχρι τις εκλογές όποτε αυτές γίνουν, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα επιδιώξει να βελτιώσει και την προσωπική του τραυματισμένη εικόνα. Η έκρηξη της Χαριλάου Τρικούπη στις επισημάνσεις Μητσοτάκη περί «χαρατσιού της ΔΕΗ» δεν σχετιζόταν τόσο με την ανάγκη του ΠαΣοΚ να ξεθυμαίνει σε γαλάζιους υπουργούς όσο με την προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να αποσυνδεθεί από επιλογές που προσωπικά τού προσέφεραν μόνο πολιτικό κόστος.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ούτε τον Τσίπρα για Πρόεδρο»
Τι λέει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά; Η Κουμουνδούρου έχει κατεβάσει ρολά. Θα επιμείνει στο μότο των εκλογών μέχρι τέλους. Γνωρίζει ότι το Μαξίμου δεν προτίθεται να τής στρώσει τον δρόμο προς την Ηρώδου Αττικού, όμως θα επαναφέρει συνεχώς το θέμα της προσφυγής στις κάλπες ασχέτως τού εάν ξέρει πολύ καλά ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί εκλογές.
Στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ούτε κι αν το «δόλωμα» είναι ένας αριστερός υποψήφιος. «Τον Τσίπρα τον ίδιο να προτείνει ο Σαμαράς, εμείς δεν πρόκειται να πούμε ναι και να τον ψηφίσουμε» αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με πλήρη και νηφάλια άποψη για την πολιτική κατάσταση. Το ίδιος στέλεχος παραδέχεται αφοπλιστικά: «Ο κόσμος που πιστεύει σε μάς δεν πρόκειται να μάς συγχωρήσει συναίνεση οποιασδήποτε μορφής με την κυβέρνηση Σαμαρά».
Εξ αυτού του λόγου, τους μήνες που θα ακολουθήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κατεβάσει τους τόνους και θα συνεχίσει να στήνει θέματα, όπως το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ» ή ο παλλαϊκός ξεσηκωμός για το νομοσχέδιο – φάντασμα του αιγιαλού. Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αξιωματική αντιπολίτευση να δώσει τα ρέστα της σε μία γραμμή του τύπου «έρχεται και νέα λιτότητα μαζί με την τρόικα».
Ο Αλέξης Τσίπρας μόλις αποχωριστεί τις σαγιονάρες του και επιστρέψει στην Κουμουνδούρου σκοπεύει να πέσει με τα μούτρα στη νέα προσπάθεια διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού. Και ουσιαστικά θα αξιοποιήσει τον χρόνο που τού δίνεται για να αναζητήσει συμμάχους για μια μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας που θα έχει, όπως πιστεύει, ως κεντρικό άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι προθέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να γίνονται ξεκάθαρες. Ο Νίκος Βούτσης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από τους μπαρουτοκαπνισμένους του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε δύο φορές σε μία εβδομάδα πως το κόμμα του θα βρει τους συμμάχους για να κυβερνήσει. Εξαίρεσε μόνο τη Χρυσή Αυγή, άντε και για τα μάτια του κόσμου τη Νέα Δημοκρατία. Ομως ο πολιτικός σχεδιασμός της Κουμουνδούρου περιλαμβάνει και το ΠαΣοΚ, και τη ΔΗΜΑΡ, και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, και όποιον άλλον πρόθυμο να συνεργαστεί μαζί του.

Η πανταχού παρούσα ΔΗΜΑΡ
Η Αγίου Κωνσταντίνου παρακολουθεί ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα. Και τα κυβερνητικά και της αντιπολίτευσης και τα του οίκου της. Αυτήν την περίοδο η στρατηγική της ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζεται από ανοίγματα προς όλες τις πλευρές. «Ανοίξαμε και σάς περιμένουμε» σχολιάζουν δηκτικά στελέχη της μειοψηφίας του κόμματος αντιμετωπίζοντας με ειρωνεία τη στροφή 180 μοιρών της ηγεσίας. Η ΔΗΜΑΡ δηλώνει παρούσα στα περισσότερα πιθανά σενάρια. Από τη συμμετοχή σε μία προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ώς τη συμμετοχή σε μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη με τη συμμετοχή του ΠαΣοΚ του δικού της κομματιού και όσων άλλων κεντροαριστερών δεχτούν.
Ο Φώτης Κουβέλης έκανε ένα κλικ σε σχέση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με την τελευταία του συνέντευξη στα «ΝΕΑ», λέγοντας αυτήν την φορά πως το θέμα θα εξαρτηθεί από την πολιτική συγκυρία και κλασικά τις ακολουθούμενες πολιτικές. Κάτι που ερμηνεύτηκε ως διαθεσιμότητα και της ΔΗΜΑΡ να υποστηρίξει, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, την εκλογή Προέδρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
0 /50
0 /2000