Φαντάσματα εξακολουθούν να είναι 133 φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει στην χορήγηση στοιχείων για το προσωπικό τους και τους όρους απασχόλησής του στο πλαίσιο της επιβαλλόμενης απογραφής του συνόλου του Δημοσίου.

Θολό είναι το τοπίο όσον αφορά τη λειτουργία 66 δημοτικών επιχειρήσεων, 51 αναπτυξιακών εταιρειών καθώς και 16 επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης των δήμων (ΔΕΥΑ). Παρά τις επανειλημμένες εγκυκλίους για ενσωμάτωση των στοιχείων τους στο μητρώο του Δημοσίου, μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει ούτε τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούν ούτε το ύψος των αμοιβών τις οποίες αυτοί λαμβάνουν.

Τη μαύρη λίστα με όσους δεν απογράφηκαν δημοσιοποίησε χθες η ηγεσία του υπουργού Εσωτερικών. «Δεν είναι σπουδαίο να απογραφούν, αφού δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος επισημαίνοντας ότι μέσω της απογραφής δεν θα υπάρχει πλέον καμία σκιά στη λειτουργία τους.

Η ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Το καθεστώς αδιαφάνειας σε δημοτικές επιχειρήσεις έχει απασχολήσει συχνά στο παρελθόν. Παράνομες προσλήψεις αλλά και μονιμοποιήσεις συμβασιούχων από το παράθυρο σε δημοτικές επιχειρήσεις έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ανεξάρτητων Αρχών και ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου. Ενδεικτικό είναι πως σε πρόσφατη έκθεση του ΑΣΕΠ και οι εννέα περιπτώσεις για τις οποίες ζητήθηκαν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες αφορούσαν τη νομιμότητα προσλήψεων σε δήμους και δημοτικές τους επιχειρήσεις.
Οι έλεγχοι έχουν φέρει συχνά στο φως της δημοσιότητας και όργιο με πλαστά τιμολόγια ή υπογραφές συμβάσεων εκτέλεσης έργων που ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό πως υπήρξαν παραδείγματα δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης όπου έπειτα από έλεγχο εντοπίστηκαν μέχρι και τιμολόγια από μαγαζί με… εσώρουχα! Ευρέως γνωστή είχε γίνει και η υπόθεση της παράτυπης χρηματοδότησης από την αναπτυξιακή Ευρυτανία ΑΕ για το σπίτι του πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη στην περιοχή.

Σε άλλες περιπτώσεις, εταιρείες δεν είχαν ουσιαστικό αντικείμενο και συχνά ελάχιστους ή και καθόλου εργαζόμενους, αλλά είχαν στηθεί κυρίως για τακτοποίηση ημετέρων ως μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων με αδρές αμοιβές. Αναπτυξιακή εταιρεία της περιφέρειας είχε εννεαμελές ΔΣ, το οποίο διοικούσε μόλις πέντε υπαλλήλους.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ. Εχουν επίσης καταγραφεί φαινόμενα έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ μελών ΔΣ ύστερα από καταγγελίες κάποιων από αυτά για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Προ μηνών μία τέτοια αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του προέδρου της εταιρείας Φθιωτική Αναπτυξιακή και μέλους του ΔΣ το οποίο έκανε λόγο για παράτυπη διαχείριση του μετοχικού κεφαλαίου, προμήθειες χωρίς έγκριση κ.ά. Ο πρόεδρος είχε παραπέμψει τότε στη διενέργεια ελέγχου από ορκωτούς λογιστές. Οπως πάντως επισημάνθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η ολοκλήρωση της απογραφής των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αποτελεί προϋπόθεση και για την αξιολόγηση των απασχολούμενων σε αυτά. Και η τρόικα, όμως, στις επαφές που έχει με την ελληνική πλευρά, έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί στην ανάγκη χαρτογράφησης όλου του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, έχει ολοκληρωθεί η απογραφή όλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ενώ στη βάση δεδομένων έχουν καταχωρίσει στοιχεία και 560 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) των δήμων.

Αιχμές εμμέσως, πλην σαφώς προς τους δήμους αλλά και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις για περιορισμένους ελέγχους άφησαν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και ως προς τη νομοθετική πρόβλεψη για κλείσιμο όσων επιχειρήσεων παρουσιάζουν ζημιογόνο χρήση επί μία τριετία.