Ο ήλιος (όχι του ΠαΣοΚ) είχε δύσει όταν έπειτα από δέκα εξαντλητικές ώρες συζήτησης η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη συμπαράταξη των δυνάμεων της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, που θα κορυφωθεί με ανοιχτό συνέδριο περί τα τέλη Οκτωβρίου. Είχαν προηγηθεί οι παρεμβάσεις συνολικά 41 μελών του οργάνου που σχεδόν μοιράστηκαν ανάμεσα στην πρόταση της ηγεσίας και του Πολιτικού Συμβουλίου για Συνέδριο της Παράταξης και στην επιμονή αρκετών στελεχών για Συνέδριο του ΠαΣοΚ. Αλλοι θέλησαν απλώς να ξεριζώσουν την Ελιά.
Η απόφαση που ελήφθη από τους παρόντες, με τους Παύλο Γερουλάνο και Αφροδίτη Παπαθανάση να καταψηφίζουν και την ομάδα Σαχινίδη – Μωραΐτη να έχει αποχωρήσει ήδη ζητώντας να καταγραφεί στα πρακτικά ότι υπήρξε πλειοψηφία και όχι ομοφωνία, μεταφράζεται σε: αυτοοργάνωση από τη βάση σε τοπικό και κοινωνικό επίπεδο με γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες αντιπροσώπευσης, συγκρότηση Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής από το Πολιτικό Συμβούλιο και στελέχη του ΠαΣοΚ, στελέχη των κομμάτων και κινήσεων της Ελιάς που θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση, π.χ. ΔΗΜΑΡ, και προσωπικότητες του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου.

Το κλείσιμο της συνεδρίασης καθυστέρησε περί τη μιάμιση ώρα με τον Απόστολο Κακλαμάνη να ζητάει επί της ουσίας πραγματοποίηση Συνεδρίου ΠαΣοΚ «αφού η Ελιά ως εκλογικός συνασπισμός δεν ενθουσίασε την κοινωνική βάση του κόμματος» και τους Χρήστο Πρωτόπαπα και Τόνια Αντωνίου να έχουν αναλάβει να αναχαιτίσουν την επιμονή του πρώην προέδρου της Βουλής.

Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του Παύλου Γερουλάνου ο οποίος επίσης ζήτησε Συνέδριο του ΠαΣοΚ, πρωτίστως όμως, σύμφωνα με στελέχη, εμφανίστηκε ως ο επικεφαλής των παπανδρεϊκών αφήνοντας την ομάδα των 11 (Σαχινίδης, Μωραΐτης) να ζητούν να ανοίξουν θέματα όπως «ταυτότητα, θέσεις, στρατηγική και ηγεσία» και την κίνηση των 75 (Καρχιμάκης) να αντιτίθεται σε προοπτική διάλυσης του Κινήματος. «Αν είναι να φύγει ο ήλιος, καλύτερα να φύγουμε κι εμείς μαζί του.

Ο δεύτερος λόγος για την ίδρυση της Ελιάς είναι για να αποπαπανδρεοποιήσουμε το Κίνημα. Καταλαβαίνω την αγωνία κάποιων να το κάνουν αυτό. Ομως δεν ξεφορτωνόμαστε έναν Παπανδρέου. Ξεφορτωνόμαστε δύο. Το ΠαΣοΚ γεννήθηκε για να υπηρετεί τον λαό και την πατρίδα. Η Ελιά γεννήθηκε για να υπηρετεί την ηγεσία της και την κυβέρνηση» είπε ο κ. Γερουλάνος. Στην αρχή της συνεδρίασης πάντως ο γραμματέας Νίκος Ανδρουλάκης είχε σχολιάσει πως «το ΠαΣοΚ δεν είναι ένα σκεύος εξουσίας που κάνει επιλογές α λα καρτ, αλλά κάνει στρατηγικές εθνικές επιλογές».

Η Φώφη Γεννηματά επέμεινε στην πολιτική αυτονομία του ΠαΣοΚ επαναλαμβάνοντας ότι η Ελιά δεν μπόρεσε να υποκαταστήσει τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη και να υπηρετήσει τον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Από τα αριστερά βγήκε στην ηγεσία του κόμματος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Πρέπει να γίνει το Συνέδριο του ΠαΣοΚ και της Παράταξης. Εκεί ξεκαθαρίζουμε την πολιτική μας πρόταση. Είμαστε η προοδευτική Αριστερά, είμαστε με τους εργαζομένους, τους ανέργους, τη μεσαία τάξη που θέλει να υπάρξει» είπε. Ο Φίλιππος Σαχινίδης αξίωσε ένα ανοιχτό στην κοινωνία Συνέδριο με ανοιχτή ατζέντα για θέσεις, όνομα, σύμβολα και όργανα. Ο Θάνος Μωραΐτης προειδοποίησε να μη γίνει ξανά το ίδιο λάθος με την Ελιά και τόνισε ότι η προοπτική μετεξέλιξης της Παράταξης ανήκει στη βάση του ΠαΣοΚ. Επίσης ο Γιώργος Πεταλωτής κατήγγειλε τακτικισμούς και προσωπικές διευθετήσεις. Η Αφροδίτη Παπαθανάση σχολίασε ότι η κοινωνία δεν μας ακούει γιατί αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι παίζουν σκάκι για τις προσωπικές τους επιδιώξεις. Συνέδριο ΠαΣοΚ πρώτα και κύρια από οτιδήποτε άλλο, που θα αποτελέσει το κυρίαρχο όργανο ζήτησε ο Μιχάλης Καρχιμάκης. Ομοίως η Κατερίνα Μπατζελή μίλησε για Συνέδριο ΠαΣοΚ και εκλογή προέδρου από αυτό. Ο Μανώλης Οθωνας σχολίασε ότι το ιδρυτικό Συνέδριο θα κληθεί να αποφασίσει για την εκλογή ηγεσίας του.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Οι υπερασπιστές του ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης τόνισαν ότι η Κεντροαριστερά είναι μονόδρομος για το ΠαΣοΚ.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας είπε ότι «απλώνουμε το χέρι σε όλους, κόμματα και προσωπικότητες που κινούνται στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας». Η Τόνια Αντωνίου ανέφερε ότι η Ελιά ήταν ένα πρώτο βήμα και σήμερα το ΠαΣοΚ καλείται να απαντήσει στο ερώτημα: αναδίπλωση ή τολμηρή διεύρυνση; Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μίλησε για ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης μέσα από ένα Συνέδριο ενότητας. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου είπε ότι η Δημοκρατική Παράταξη δεν μπορεί να είναι συμπλήρωμα της δεξιάς ή της αριστερής συντήρησης ούτε ουραγός των δύο εθνολαϊκισμών.

Η Αθηνά Δρέττα παρατήρησε ότι όπως ο Νεϊμάρ δήλωσε ότι δεν ντρέπεται που η ομάδα του έχασε 7-1 από τη Γερμανία έτσι και η ίδια δεν ντρέπεται που είναι ΠαΣοΚ ούτε πριν ούτε τώρα. Στην αναγκαιότητα του τρίτου πόλου «που δεν μπορεί παρά να έχει πυρήνα το ΠαΣοΚ» αναφέρθηκε ο Πάρις Κουκουλόπουλος τονίζοντας ότι «χρειάζεται ένα κάλεσμα που θα συγκινήσει τη βάση».

Σκανδαλίδης: «Το ΠαΣοΚ δεν καταργείται»

Στη δική του τοποθέτηση ο Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι η αντιπαράθεση Ελιάς – ΠαΣοΚ χωρίζει την παράταξη σε δύο στρατόπεδα. «Γι’ αυτό ας ξεκινήσουμε με δεδομένο ότι το ΠαΣοΚ δεν καταργείται»