Τα δάκρυα του Νόβακ Τζόκοβιτς, κατά τη διάρκεια της απονομής στο Γουίμπλεντον, εξηγούσαν όλη την προσπάθεια που κατέβαλε κόντρα στον Ρότζερ Φέντερερ σε έναν επικό τελικό, στο αρχαιότερο τουρνουά τένις.

«Μετά το τέταρτο σετ δεν ήμουν σίγουρος αν θα μπορούσα να νικήσω στο πέμπτο. Δεν ξέρω πώς τα κατάφερα. Σε ευχαριστώ που με άφησες να νικήσω» είπε απευθυνόμενος στον Φέντερερ ο 27χρονος Σέρβος μετά τη νίκη του με 6-7, 6-4, 7-6, 5-7, 6-4. Ο Τζόκοβιτς αφιέρωσε τον τίτλο στη μέλλουσα σύζυγό του και στο μωρό που περιμένουν. Παράλληλα όμως το αφιέρωσε στην πρώτη προπονήτριά του Γέλενα Γκένσιτς, που έφυγε πέρυσι από τη ζωή.

Ο τελικός είχε διάρκεια σχεδόν τέσσερις ώρες. «Και οι δύο έπαιξαν το καλύτερο τένις που μπορούσαν. Το κοινό ελπίζω να κατάλαβε ότι είδε έναν 32χρονο αθλητή να μάχεται πόντο πόντο με έναν άλλον, πέντε χρόνια νεότερό του» ήταν το σχόλιο του Τζίμι Κόνορς (νικητής δύο φορές στο Γουίμπλεντον) στο BBC.

Είδαμε λοιπόν μία συγκλονιστική προσπάθεια από τον Φέντερερ, ο οποίος μάλλον άξιζε κάτι παραπάνω σε αυτό το ματς. Ο Τζόκοβιτς άλλωστε δεν… τσιγκουνεύτηκε τα λόγια του μιλώντας για αυτόν: «Στο τελευταίο γκέιμ του τέταρτου σετ, είχα την ελπίδα ότι ο Ρότζερ μπορούσε να χάσει το πρώτο σερβίς, αλλά αυτό δεν συνέβη. Αυτό εξηγεί γιατί έχει κατακτήσει 17 τίτλους Γκραν Σλαμ και είναι ο πιο επιτυχημένος αθλητής στην ιστορία του τένις», πρόσθεσε ο Σέρβος, ο οποίος στέρησε από τον Φέντερερ την ευκαιρία να γράψει ιστορία κατακτώντας τον όγδοο τίτλο στο Γουίμπλεντον. Ο Τζόκοβιτς πάντως, με τον δεύτερο τίτλο του στο φημισμένο τουρνουά του Λονδίνου (και τον έβδομο σε Γκραν Σλαμ), ανεβαίνει και πάλι στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης ύστερα από οκτώ μήνες.

«Δεν πιστεύω ότι κατάφερα να φτάσω στο πέμπτο σετ» είπε ο Ρότζερ Φέντερερ. «Δεν ξέρω αν κατάλαβαν κάτι οι κόρες μου, αλλά είναι ωραίο που ήταν εδώ». Ο Φέντερερ κατάφερε να ξαναμπεί στο παιχνίδι στο τέταρτο σετ, με όπλο κυρίως το σερβίς του (συνολικά 29 άσοι). Ο Τζόκοβιτς είχε προηγηθεί 5-2 και ήταν έτοιμος να τελειώσει το παιχνίδι, αλλά ο Φέντερερ απάντησε με σερί 5-0 παίρνοντας το σετ και ισοφαρίζοντας.

Η Κβίτοβα. Μεγάλωσε παρακολουθώντας σε βίντεο αγώνες της Μαρτίνα Ναβρατίλοβα. Γεννήθηκε το 1990, τη χρονιά που η Ναβρατίλοβα κατέκτησε τον ένατο τίτλο της στο Γουίμπλεντον. Η Πέτρα Κβίτοβα, η 24χρονη αθλήτρια από την Τσεχία, κατέκτησε για δεύτερη φορά τον τίτλο στο τουρνουά του Λονδίνου, νικώντας την Εζενί Μπουσάρ από τον Καναδά με 6-3, 6-0 σε έναν τελικό που είχε διάρκεια μόλις 55 λεπτά!

Ο πρώτος τίτλος στο Γουίμπλεντον ήταν το 2011. «Είναι καταπληκτικό να έρχομαι στο Λονδίνο

και να φεύγω με τον δεύτερο τίτλο στο Γουίμπλεντον. Επίσης, είναι κάτι πολύ σημαντικό και για την πατρίδα μου» είπε η Κβίτοβα.

Οσο για την 20χρονη Μπουσάρ, έγινε η πρώτη τενίστρια από τον Καναδά που έφτασε σε τελικό του Γουίμπλεντον. «Είμαι ευχαριστημένη από την παρουσία μου αυτές τις δύο εβδομάδες. Νομίζω ότι έκανα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε η Μπουσάρ, η οποία έχει φτάσει φέτος έως την ημιτελική φάση τόσο στο Οπεν της Αυστραλίας, όσο και στο Ρολάν Γκαρός.