Περίπου 16.400 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους την περασμένη εβδομάδα στην ανατολική Ουκρανία, πολλοί επικαλούμενοι επιδείνωση της κατάστασης και φόβους ότι θα πέσουν θύματα απαγωγής, με αποτέλεσμα οι εκτοπισμένοι να φθάσουν στη χώρα τους 54.400, ενώ 110.000 άλλοι προτίμησαν να διαφύγουν προς τη Ρωσία, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Βλέπουμε μια απότομη αύξηση των εκτοπισμών ανθρώπων στην Ουκρανία», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η Μελίσα Φλέμινγκ, επικεφαλής εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Όσον αφορά τους 54.400 εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας, «12.000 προέρχονται από την Κριμαία και οι άλλοι από τις άλλες ανατολικές περιοχές», εξήγησε.

Από τους 110.000 ανθρώπους που έχουν διαφύγει προς τη Ρωσία, μόνον 9.500 έχουν ζητήσει επισήμως από τις αρχές άσυλο ως πρόσφυγες, διευκρίνισε.

Εξάλλου περίπου 700 άνθρωποι έχουν μεταβεί στην Πολωνία, τη Λευκορωσία, την Τσεχία ή τη Ρουμανία, σύμφωνα με την Αρμοστεία.

«Οι άνθρωποι λένε πως φοβούνται τις απαγωγές», δήλωσε η Φλέμινγκ.