Ο Ντμίτρι Ιτσκοφ έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για το μέλλον. Ε, και; Μεγάλα έργα και ζάπλουτοι επιχειρηματίες –όπως ο Ιτσκοφ –πάνε συνήθως μαζί. Οι φιλοδοξίες όμως αυτού του 33χρονου ρώσου πολυεκατομμυριούχου είναι διαφορετικές και γι’ αυτό αρκετά ενδιαφέρουσες. Δεν έχουν καμία σχέση ούτε με εξαγορές επιχειρήσεων ούτε με ανοίγματα σε αναδυόμενες αγορές ούτε καν με ποδόσφαιρο. Ο Ιτσκοφ ζει και αναπνέει για να νικήσει τον θάνατο.

Πώς θα μπορέσει να ζήσει για πάντα; Αυτό είναι μία άλλη μεγάλη ιστορία, η οποία επίσης δεν έχει να κάνει με τα συνήθη: φάρμακα, μαντζούνια και άλλα παρόμοια. Ο Ιτσκοφ θέλει να εξερευνά άγνωστους κόσμους και να βιώνει πρωτόγνωρες εμπειρίες εσαεί μέσα από ένα τεχνητό σώμα, το οποίο δεν θα κουράζεται και δεν θα αρρωσταίνει ποτέ. Το όνειρό του δεν είναι αυστηρά προσωπικό. Περιλαμβάνει επίσης οποιονδήποτε άλλον στον πλανήτη θα ήθελε να τον συνοδεύσει σε αυτό το πολύ μακρινό ταξίδι.

Ουτοπία; «Καθόλου. Δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία, αλλά για επιστημονικό ζήτημα το οποίο θα βρει τη λύση του» επιμένει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Τάιμς» του Λονδίνου από εστιατόριο το οποίο βλέπει στο Κρεμλίνο. Και δεν μιλάει στον αέρα. Για να αποδείξει ότι αυτά που λέει τα πιστεύει, ο Ιτσκοφ έχει μέχρι στιγμής επενδύσει έναν πακτωλό χρημάτων σε ερευνητικά εργαστήρια σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπου ένας σεβαστός αριθμός επιστημόνων, με ειδικότητα στις νευρικές διασυνδέσεις, τη ρομποτική και τη μοριακή γενετική, εργάζονται σκληρά για να δημιουργήσουν τους λεγόμενους «προηγμένους μη βιολογικούς φορείς». Εάν όλα λειτουργήσουν βάσει σχεδίου, έως το 2035 θα είναι σε θέση να τοποθετήσουν σε έναν από αυτούς τους τεχνητούς φορείς ατομική συνείδηση –και άρα να επεκτείνουν την ανθρώπινη ζωή επ’ αόριστον. Ο στόχος ωστόσο, επισημαίνει ο Ιτσκοφ, θα έχει ολοκληρωθεί μία δεκαετία αργότερα. Εως το 2045, τα προηγμένα συνειδητά ολογράμματα, τα οποία θα ελέγχονται μόνο με τη σκέψη και θα μεταμορφώσουν την πεμπτουσία της ανθρώπινης ύπαρξης («άβαταρ»), θα προσφέρονται για χρήση προς όλους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: τα ταξίδια στο Διάστημα θα γίνουν πλέον πραγματικότητα, ενώ πολιτική, πολιτισμός και θρησκεία θα υποβληθούν αναγκαστικά σε αυτό που ο Ιτσκοφ ονομάζει «ριζοσπαστικές» αλλαγές.

«Είναι δυνατό και αναγκαίο να περιορίσουμε τη γήρανση και ακόμη και ο θάνατος να υπερνικήσει τα θεμελιώδη όρια των φυσικών και διανοητικών δυνατοτήτων που σήμερα ορίζουν οι περιορισμοί του σώματος» αναφέρεται επακριβώς στην ιστοσελίδα της οργάνωσής του Πρωτοβουλία 2045 (Initiative 2045). Με απλά λόγια, «τα τεχνητά σώματα δεν θα χρειάζονται τις πηγές που έχουν ανάγκη σήμερα οι άνθρωποι, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να ζήσουν σε μέρη –και πλανήτες –που δεν είναι δυνατή η επιβίωση» επισημαίνει. Ακούγεται τραβηγμένο. Το παραδέχεται και ο ίδιος ο Ιτσκοφ. «Κάπως έτσι φανταστικές ακούγονταν όμως και μια σειρά από τεχνολογίες –από το Διαδίκτυο έως τη μεταμόσχευση οργάνων –στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν».

Ο Ιτσκοφ περνάει τον περισσότερο χρόνο του ταξιδεύοντας σε όλον τον κόσμο. Οχι για αναψυχή, αλλά προς αναζήτηση επενδυτών οι οποίοι θα υποστηρίξουν το σχέδιο αθανασίας. Στο μυαλό του φαντάζεται ένα είδος καταστημάτων, όπου ο καθένας θα μπορεί να επιλέγει από έναν κατάλογο το σώμα της προτίμησής του και μέσα σε αυτό θα «μεταφέρει» τη συνείδηση που του ταιριάζει καλύτερα.

Πολλοί θα σπεύσουν να τον χαρακτηρίσουν τρελό. «Ακόμη και οι γονείς μου αυτό νόμιζαν στην αρχή. Τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν το σκεπτικό μου» αποκαλύπτει. Η αλήθεια είναι ότι φίλοι και συνεργάτες του αδυνατούν ακόμη να καταλάβουν πώς αποφάσισε ξαφνικά το 2011 να αφήσει πίσω του μια τεράστια και πολύ κερδοφόρα επιχείρηση στον τομέα της διαδικτυακής ενημέρωσης. «Είχα πολλές απογοητεύσεις» λέει κοφτά και πίνει μια γουλιά τσάι. Προτιμά να μιλήσει γι’ αυτό που στάθηκε πηγή έμπνευσης: το «νόημα της ζωής» και το πηγαίο ενδιαφέρον του για την προηγμένη τεχνολογία.