Ετοιμοι να στηρίξουν τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εάν κληθούν να ψηφίσουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά την Πέμπτη, δηλώνουν Σουηδία και Ολλανδία.

Η Σουηδία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε την Τετάρτη ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ, ο οποίος στο παρελθόν είχε αμφισβητήσει τη νομιμότητα της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.

«Αν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των ηγετών των κρατών και επίσης έχει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε οι κανόνες της Συνθήκης της Λισαβόνας θα έχουν ακολουθηθεί και η (σουηδική) κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της σύνταξης της Σουηδίας με αυτή την πλειοψηφία», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Ράινφελντ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TT.

Την υποστήριξη της Ολλανδίας στον Γιούνκερ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος δήλωσε στο Κοινοβούλιο της χώρας του: «Αν τεθεί θέμα ψηφοφορίας για τον Γιούνκερ, η Ολλανδία δεν θα τον εμποδίσει αλλά θα τον υποστηρίξει».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα ληφθεί απόφαση για την προεδρία της Επιτροπής σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζεται ο μεγαλύτερος δυνατός συνασπισμός στην ΕΕ ο οποίος θα στηρίξει μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα προωθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.