Η σκηνή πριν από τέσσερα καλοκαίρια. Βουλιαγμένη. Ο Φερνάντο Σάντος έχει πάρει τη σκυτάλη από τον Ρεχάγκελ και τις ζεστές ημέρες του 2010 κάνει τα σχέδιά του για τη νέα εποχή. Δεν αποδομεί το έργο του προκατόχου του, ωστόσο καταθέτει τη δική του πρόταση. Για το στυλ παιχνιδιού, τα πλάνα, τον τρόπο δουλειάς, τα πάντα.

Ηδη, έχοντας περάσει στις καλύτερες 16 ομάδες του κόσμου, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πορτογάλος προπονητής δεν πρόδωσε τις αρχές του. Ακόμη καλύτερα: όσα υποσχέθηκε μιλώντας σε πηγαδάκια εκείνο το απομεσήμερο βγήκαν αληθινά και ουδέποτε υπαναχώρησε από ιδέες και αντιλήψεις. Δεσμεύτηκε πως η Εθνική θα είναι οργανωμένη σε όλα τα ματς. Οντως, βλέπουμε ακόμη και σε άσχημες ημέρες μια συμπαγή σε κάθε γραμμή ομάδα. Απέρριψε μετά βδελυγμίας το σχήμα με τρεις κεντρικούς μπακ και στο Μουντιάλ απολαμβάνουμε σε μόνιμη βάση τους ξεχωριστούς Μανωλά και Παπασταθόπουλο. Εξήγησε ότι σταδιακά θα θελήσει να παρουσιάσει ποδόσφαιρο κατοχής της μπάλας και αναμφισβήτητα το προσπαθεί, καθόσον η ομάδα παλεύει, κάνει ευκαιρίες και απέναντι στην Ακτή αποστόμωσε όλους τους επικριτές. Δεσμεύτηκε ότι θα διατηρηθεί ψηλά η Εθνική και το βλέπουμε. Επιπρόσθετα, μίλησε για μόνιμη παρουσία του στην Ελλάδα, κάτι που συμβαίνει, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει ποδοσφαιρική ταυτότητα και να καταγραφούν οι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές ακόμη και στις μικρές ηλικίες. Ο φάκελος όλων υπάρχει και μοιάζει ως μεγάλη κατάκτηση για τους ελάχιστα οργανωμένους Ελληνες.

Φυσικά, ο Σάντος έκανε και λάθη. Ορισμένες εμμονές του σε πρόσωπα και καταστάσεις ήταν ανεξήγητες. Του ασκήθηκε (και δίκαια) κριτική. Δεν έβαλε μπόλικο νερό στο κρασί του, διαφοροποίησε όμως τα δεδομένα και φρόντισε να δώσει χρόνο και στα νέα παιδιά. Η Εθνική στον τρίτο αγώνα της στη Βραζιλία είχε ένα πρόσωπο ελκυστικό, χωρίς ρυτίδες και ελάχιστα κουρασμένο. Το πρόσωπο που θα ήθελε ο προπονητής. Αρα, το πρόσημο είναι θετικό όχι μόνο λόγω της πρόκρισης, αλλά και γιατί η ομάδα εξελίχθηκε και απέσπασε την προσοχή όλων. Πολλοί μάλιστα από αυτούς, ακόμη και Ευρωπαίοι, φρόντισαν με μηνύματα να συγχαρούν τον Σάντος για το επίτευγμα της ελληνικής εθνικής ομάδας.