Σε κατ’ οίκον περιορισμό τίθεται η βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια μετά την απολογία της στο Εφετείο, λόγω της διαφωνίας που ανέκυψε ανάμεσα στις ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητρόπουλου με τον εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο σχετικά με την ποινική μεταχείριση της συζύγου του αρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί είχαν την άποψη ότι στην κατηγορουμένη πρέπει να επιβληθεί ο όρος του κατ’ οίκον περιορισμού και επιπλέον απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ ο εισαγγελέας είχε την άποψη ότι πρέπει να κριθεί προφυλακιστέα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, αρμόδιο να αποφασίσει για την τύχη της Ζαρούλια και να λύσει τη διαφωνία είναι το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Με βάση τον νόμο, έως ότου οι δικαστές εκδώσουν το βούλευμά τους, η κατηγορουμένη θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Νωρίτερα, ελεύθερος με εγγύηση 20.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αφέθηκε μετά την απολογία του στις ανακρίτριες ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης.

Οι δύο βουλευτές απολογήθηκαν ενώπιον των ανακριτριών της υπόθεσης για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η κυρία Ζαρούλια παρέδωσε υπόμνημα στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται τις κατηγορίες που τής αποδίδονται. Ωστόσο, ενώπιον των ανακριτριών, η βουλευτής, σύζυγος του γενικού γραμματέα της ΧΑ Νίκου Μιχαλολιάκου, επικαλέσθηκε το δικαίωμα της σιωπής.

Οι εφέτες ανακρίτριες με τα κατηγορητήριά τους καταλογίζουν στους βουλευτές του κόμματος ότι γνώριζαν και επικροτούσαν τις παράνομες ενέργειες, όπως ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, στοχοποιημένες επιθέσεις εμπρησμούς κ.λπ., «καθώς επρόκειτο για δραστηριότητα «κατ’ εφαρμογήν των καταστατικών αρχών και επιδιώξεων της οργάνωσης»».

Ενδεικτικά οι δύο εφέτες περιλαμβάνουν στα κατηγορητήρια, μεταξύ άλλων, τη δολοφονία Φύσσα, τη δολοφονία Λουκμάν, τις απόπειρες ανθρωποκτονιών σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, τις επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα και «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη κ.ά.

Ο βουλευτής που προσήλθε το πρωί στο Εφετείο, με ειρωνική διάθεση δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ηρθα να πω στην κυρία Κλάπα πόσο καλό παιδί είμαι και να φύγω».