Μεξικανοί στρατιώτες συνέλαβαν στη βόρεια μεθοριακή πόλη της Τιχουάνα τον αρχηγό του ομώνυμου καρτέλ, ανακοίνωσαν την Τρίτη κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο Λουίς Φερνάντο Σάντσες Αρεγιάνο, γνωστός ως «ο μηχανικός», συνελήφθη σε επιδρομή που πραγματοποίησε ο στρατός σε κατοικία στην Τιχουάνα χθες, Δευτέρα, το απόγευμα, λίγο αφού το Μεξικό είχε προκριθεί στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου νικώντας την Κροατία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, είπε ότι ο Σάντσες, ο οποίος συνελήφθη στη συνοικία Λα Μέσα της πόλης, είναι πιθανό να μεταφερθεί γρήγορα αεροπορικώς στην Πόλη του Μεξικού.

Η κυβέρνηση προσέφερε αμοιβή 30 εκατ. πέσος (2,3 εκατ. δολάρια) για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Ο Σάντσες, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι μεταξύ 35 και 40 ετών, κληρονόμησε τη συμμορία από τους θείους του, τους αδελφούς Αρεγιάνο Φελίξ, που χρησιμοποιούσαν βασανιστήρια και εκτελέσεις στις περιοχές που ήλεγχαν.

Οι αδελφοί Αρεγιάνο Φελίξ, προερχόμενοι από μια μεγάλη οικογένεια στη βορειοδυτική πολιτεία Σιναλόα, έγιναν διαβόητοι για τις ωμότητες που διέπραξαν.

Ωστόσο μέχρι το 2008, οι αρχηγοί του καρτέλ είχαν συλληφθεί ή σκοτωθεί και ο Σάντσες απέκτησε μεγαλύτερη δύναμη. Απέκρουσε μια αμφισβήτηση της ηγεσίας του από τον κορυφαίο «μπράβο» του καρτέλ, τον Τεοντόρο «Ελ Τέο» Γκαρσία Σιμεντάλ, που οδήγησε τον ίδιο χρόνο σε μια αιματηρή μάχη για τον έλεγχο της Τιχουάνα.

Ο Σάντσες κατάφερε να εξασφαλίσει τη θέση του στη συμμορία αφού συνήψε εκεχειρία με τον πιο διάσημο «κάπο» του Μεξικού, τον Χοακίν «Σόρτ» Γκουσμάν, ο οποίος συνελήφθη κι αυτός το Φεβρουάριο.

Τον Οκτώβριο, ένα από τα παλιά αφεντικά του καρτέλ, ο Φρανσίσκο Ραφαέλ Αρεγιάνο Φελίξ, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ένοπλο που ήταν ντυμένος κλόουν.