Στα αποτρόπαια και εγκληματικά ιατρικά πειράματα στα οποία υπέβαλαν γιατροί ναζί τις κρατούμενες Εβραίες στο διαβόητο «Μπλοκ 10» του στρατοπέδου Αουσβιτς αναφέρθηκε στη διάλεξή του ο καθηγητής Χανς-Γιοάχιμ Λανγκ, συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2011, σε αίθουσα του Goethe-Institut.

Το Μπλοκ 10 ήταν ένα κτίριο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς, όπου γίνονταν ιατρικά πειράματα σε γυναίκες από εγκληματίες γιατρούς. Τα θύματα ήταν τουλάχιστον 800 Εβραίες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες μεταφέρθηκαν σε αυτό το κτίριο το 1943 και το 1944. Περίπου 300 από αυτές επέζησαν από το Αουσβιτς και τις πορείες θανάτου που ακολούθησαν.

Ο κ. Λανγκ παρουσίασε φωτογραφίες από τον εσωτερικό χώρο του κτιρίου, ο οποίος σήμερα όπως είπε «είναι χώρος σιωπής, αλλά με τις μνήμες του διάσπαρτες ανά τον κόσμο» από τις αφηγήσεις των γυναικών θυμάτων, στον οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση για το κοινό. Μίλησε επίσης για τα πειράματα που έγιναν εκεί και τις συνέπειες για τα θύματα. Ανάμεσα στις κρατούμενες στο Μπλοκ 10 και εκατό θεσσαλονικιές Εβραίες. Οι περισσότερες από αυτές έφτασαν στο Αουσβιτς με την 9η μεταφορά στις 17 Απριλίου 1943, το Σαμπάτ Α' Γκαντόλ, το Μεγάλο Σάββατο πριν το Πάσχα.


«Ο γιατρός ήθελε νέες, παντρεμένες...»

 
Από τον Απρίλιο 1943 που άρχισε να λειτουργεί το Μπλοκ 10 έφτασαν 10 γυναίκες από το Βέλγιο, 65 γυναίκες από Γερμανία και ως τα τέλη Αυγούστου 250 από Ολλανδία, επίσης άλλες από Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία. Υπήρχαν και λίστες για το ποιες γυναίκες θα πήγαιναν στους ανάλογους γιατρούς για πειραματόζωα. Φτάνοντας, τις καλούσαν και τις έβλεπαν οι γιατροί κάποιοι από τους οποίους φορούσαν στολή των Ες Ες. Το κτίριο ελεγχόταν από γυναίκα και το κλείδωνε από τις 6 απόγευμα ως τις 6 το πρωί. Ηταν παραδόξως ώρες «ελευθερίας» για τις φυλακισμένες, αφού κατά τη διάρκεια της ημέρας γίνονταν τα πειράματα.

«Ο γιατρός ήθελε νέες, παντρεμένες γυναίκες» ανέφεραν οι σχετικές μαρτυρίες για τον διαβόητο ναζί γιατρό Κάρλ Κλάουμπεργκ. Στο μεγαλύτερο δωμάτιο βρισκόταν το ιατρείο του με την επιγραφή « Ακτίνες Χ» και δεξιά ο σκοτεινός θάλαμος.

«Ηταν βασικός δράστης παρόλο που ήρθε ως εξωτερικός συνεργάτης. Στις δεκαετίες του ‘20 με ‘30 συμμετείχε στην έρευνα ορμονών για τεχνητή προγεστερόνη και συνθετικά οιστρογόνα» ανέφερε ο ομιλητής.

«Ο Κλάουμπεργκ υπέβαλε τις γυναίκες στο αντίθετο πείραμα από αυτό που έκανε προπολεμικά, αντί να τις βοηθήσει να τεκνοποιήσουν, πειραματιζόταν με τη στείρωσή τους» τόνισε ο κ. Λάνγκ.

Φρικτοί πόνοι
 
«Στην πρώτη φάση γινόταν έγχυση στη μήτρα σκιαγραφικής ουσίας και στη δεύτερη μια καυστική ουσία που αποσκοπούσε στο κόλλημα σαλπίγγων, ακολουθούσε παρακολούθηση με νέες ακτινογραφίες και έλεγχος για να διαπιστώσει εάν μακροπρόθεσμα είχε αποτέλεσμα η στείρωση. Τα θύματα υπέφεραν από φρικτούς πόνους, περιέγραφαν την ουσία ως καυτό ασβέστη, λίγες μπόρεσαν μετά την απελευθέρωση τους να κάνουν παιδιά», πρόσθεσε.

Αλλοι ναζί γιατροί, όπως ο Χόρστ Σούμαν «βομβάρδιζε» κυριολεκτικά με ακτινοβολία και χωρίς όρια τα θύματά του προκαλώντας εγκαύματα, ενώ ο Χέλμουτ Βίρτ που ασχολείτο με τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας χρησιμοποιούσε έναν άλλο κρατούμενο Εβραίο γιατρό για βιοψίες, τον Μαξιμίλιαν Σάμουελ που ήλπιζε ότι βοηθώντας θα έσωζε την επίσης αιχμάλωτη κόρη του από το θάνατο. Σε έξι γυναίκες όμως δεν περιορίστηκε σε αυτό αλλά τις υπέβαλε σε αφαίρεση της μιας σάλπιγγας. «Ο Σάμουελ έλεγε στις κρατούμενες ότι θα έγραφε βιβλίο με τον Βίρτ μόλις τελείωνε η έρευνά του. Οταν έγινε αυτό εξαφανίστηκε. Λίγους μήνες μετά εκτελέστηκε μαζί με άλλα εννιά άτομα στην εσωτερική αυλή μεταξύ του Μπλοκ 10 και του Μπλοκ 11….», τόνισε επικαλούμενος μαρτυρία επιζήσασας, ο ομιλητής.

«Από αυτά, τα περισσότερα πειράματα ήταν μόνο εγκλήματα χωρίς κάποια ουσία από ιατρικής άποψης», τόνισε ο κ. Λανγκ.

Σε ερώτηση εάν διαθέτει και φωτογραφικό υλικό για τις Θεσσαλονικιές Εβραίες του Μπλοκ 10, ο συγγραφέας απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία για τον εμπλουτισμό του υλικού.

«Δεν υπάρχει μια αντίστοιχη ερευνητική μονάδα εδώ στη Θεσσαλονίκη που να με βοηθήσει, έχουμε μόνο το όνομα και τα στοιχεία τους. Αν υπήρχε εδώ μια ερευνητική μονάδα, ένα ερευνητικό διεθνές τμήμα που να χρησιμοποιεί τα αγγλικά ως ερευνητική γλώσσα ώστε να υπήρχε μια ανταλλαγή πληροφοριών για την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης θα μπορούσα να θέσω και εγώ τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου και να συνεργαστούμε», κατέληξε ο κ. Λανγκ.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι επιζήσαντες του Αουσβιτς, ο Χάιντς Κούνιο και η σύζυγός του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από