Αιγυπτιακό δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει σήμερα την απόφασή του στη δίκη δημοσιογράφων και εργαζομένων στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα, μεταξύ τους τέσσερις ξένοι, που κατηγορούνται για υποστήριξη προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του αποπεμφθέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Σε επίσκεψή του στο Κάιρο την παραμονή της έκδοσης της ετυμηγορίας, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε την Αίγυπτο να προασπίσει την ελευθερία της έκφρασης, εκτιμώντας ότι η μετάβαση στη μετά τον Μόρσι εποχή διανύει μια κρίσιμη στιγμή. Οι 20 κατηγορούμενοι στην υπόθεση που έχει προκαλέσει θύελλα διεθνών αντιδράσεων, εκ των οποίων εννέα κρατούνται και 11 δικάζονται ερήμην, κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης 15 έως 25 ετών, σύμφωνα με συνήγορο υπεράσπισης.

Δεκαέξι Αιγύπτιοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση», τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, και για απόπειρα αμαύρωσης της εικόνας της Αιγύπτου», ενώ τέσσερις ξένοι κατηγορούνται για μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» προκειμένου να στηρίξουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

«Όλα σε αυτή τη δίκη προκαλούν ντροπή. Είχαμε χειρότερη μεταχείριση από το να ήμασταν βιαστές και δολοφόνοι», δήλωσε κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία στις αρχές Ιουνίου ο αιγυπτιοκαναδός δημοσιογράφος Μοχάμεντ Φάντελ Φάχμι.

Ο Φάχμι, επικεφαλής του γραφείου του Αλ Τζαζίρα πριν η λειτουργία του τηλεοπτικού δικτύου απαγορευτεί στην Αίγυπτο, ο αυστραλός συνάδελφός του Πίτερ Γκρεστ και ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Μπαρακάτ, κρατούνται εδώ και σχεδόν 160 ημέρες.

«Ζητούμε το δικαστήριο να τους επιβάλει τη μέγιστη ποινή για να τιμωρήσει τα ειδεχθή εγκλήματα που διέπραξαν, χωρίς οίκτο ούτε συμπόνια», δήλωσε ο εισαγγελέας Μοχάμεντ Μπαρακάτ αναφερόμενος στους είκοσι κατηγορούμενους.

Οι τρεις άλλοι ξένοι δημοσιογράφοι που διώκονται – δυο Βρετανοί και μια Ολλανδή – εγκατέλειψαν την Αίγυπτο μόλις άρχισαν οι πρώτες συλλήψεις.

«Οι κατηγορούμενοι δεν έκαναν τίποτε για να αμαυρώσουν την εικόνα της Αιγύπτου. Η δίκη αυτή είναι που αμαυρώνει τη φήμη της», δήλωσε ο Γούσρι αλ-Σάγιντ, ένας από τους συνήγορους υπεράσπισης.

«Περιμένω αθώωση. Οι ακροαματικές διαδικασίες αποδεικνύουν ότι ο αδελφός μου είναι αθώος», δήλωσε ο Μάικ Γκρεστ, του οποίου ο αδελφός εργάστηκε παλαιότερα για το BBC και βραβεύτηκε πολλές φορές.

Η ετυμηγορία αναμένεται να εκδοθεί μεσούσης της αμείλικτης και αιματηρής καταστολής των υποστηρικτών του Μόρσι και δύο εβδομάδες μετά την εκλογή στην προεδρία του πρώην αρχηγού του στρατού Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι με ποσοστό 96,9% των ψήφων.