Στροφή 45 μοιρών κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τις πολιτικές συμμαχίες με στόχο να δημιουργήσει ένα πλατύ, δημοκρατικό, ριζοσπαστικό κίνημα ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης και να διεκδικήσει την αυτοδυναμία.

Το πράσινο φως άναψε χθες, κατά πλειοψηφία, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποίηση της στροφής, έναν χρόνο μετά το ιδρυτικό του Συνέδριο και έναν μήνα μετά την – χωρίς δυναμική – πρωτιά του κόμματος στις ευρωεκλογές. Και παρά τις σφοδρά αντιτιθέμενες απόψεις στο εσωτερικό για το θέμα, είναι εμφανές ότι η ηγετική ομάδα είναι αποφασισμένη να κάνει πράξει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και σε αντιμνημονιακές δυνάμεις όμορων πολιτικά χώρων, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της επιρροής του.

Ιδιαίτερα αποφασισμένος και αυστηρός για την αναγκαιότητα του ανοίγματος «στις δυνάμεις της Αριστεράς, της Οικολογίας, στους αριστερούς σοσιαλιστές και σε λαϊκές δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, σε όσους συνειδητοποιούν ότι πρώτιστο καθήκον τώρα είναι να αποτρέψουμε την καταστροφή» εμφανίστηκε ο πρόεδρος. Και σύσσωμη η ηγετική ομάδα του κόμματος.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας κλείνοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ένα σπίτι με γερά θεμέλια και ανοιχτές πόρτες και παράθυρα σε όλο τον κόσμο».

Μεταξύ των στελεχών που στήριξαν την άποψη της πολιτικής διεύρυνσης από τα αριστερά μέχρι αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας είναι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Νίκος Παππάς, ο συντονιστής των Επιτροπών Ελέγχου Κυβερνητικού Εργου (ΕΕΚΕ) Αλέκος Φλαμπουράρης, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Αριστείδης Μπαλτάς.

ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Εξηγώντας χθες το βράδυ στα μέλη μιας «ζωηρής» Κεντρικής Επιτροπής τη σημασία αυτής της στροφής, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στην παρούσα στιγμή οι επιλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής δύο: «Είτε να περιμένουμε αυτή την κυβέρνηση να βράσει στο ζουμί της, να βράσουν μέχρι να είναι ώριμοι να τους φάνε, δηλαδή να πέσουν σαν ώριμο φρούτο, είτε να κάνουμε τα πάντα ώστε να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία άμεσα, δηλαδή το 2014». Ο ίδιος τάχθηκε σαφώς υπέρ της δεύτερης εκδοχής λέγοντας πως «η πρώτη απογοητεύει τις ελπίδες του λαού». Οπως σημείωσε, «βρισκόμαστε σε συνθήκες κινηματικής άμπωτης και αυτό είναι η μεγάλη μας αδυναμία, δεν είμαστε όπως το ‘11 και το ‘12».

Υπεραμυνόμενος της ανάγκης για «άνοιγμα» τώρα, επισήμανε ότι «υπάρχει ο ειλικρινής φόβος μη τυχόν το μέτωπο των συνεργασιών πλατύνει τόσο πολύ ώστε να δημιουργήσει κρίση της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητάς μας. Κι εγώ λέω ότι πρέπει να προσέξουμε για να μη συμβεί αυτό. Αν αδιαφορήσουμε όμως για το σχέδιο ανασυγκρότησης αυτού του μεσαίου χώρου, αν αδιαφορήσουμε για το τι έγινε με Το Ποτάμι, υπάρχει κίνδυνος να πέσουμε στις δαγκάνες της Κεντροαριστεράς».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε βέβαιος για την πρωτιά στις επόμενες εθνικές εκλογές, λέγοντας ότι θα βγούμε πρώτοι αλλά αν δεν είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι στο τέλος θα χάσουμε το στίγμα μας.

ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ. Την πλήρη αντίθεσή του στη στροφή των 45 μοιρών του κόμματος και σε κάθε παρέκκλιση από την πολιτική ανοιγμάτων μόνο στον κόσμο της Αριστεράς εξέφρασε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, δηλαδή της ισχυρής μειοψηφίας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος υπογράμμισε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να γίνει άνοιγμα «συνολικά ή επιλεκτικά σε κεντροαριστερές δυνάμεις, αλλά αντίθετα να ανοίξει ισχυρό μέτωπο απέναντί τους με στόχο τη συρρίκνωση και τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνικής τους βάσης».

Η άποψη του κ. Λαφαζάνη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε μορφής συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή ή από κυβερνητικές θέσεις ή από θέσεις ευθύνης μνημονιακές πολιτικές» δεν αποτελεί πάγια θέση της ισχυρής μειοψηφίας του κόμματος. Και παρά την αντίθεση τόσο του ΚΚΕ όσο και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μελλοντικές συμμαχίες, η πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας υπογραμμίζει ότι μόνο σε αυτές τις δυνάμεις και τους ψηφοφόρους τους πρέπει να στραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες πάντως η κόντρα μεταξύ ηγεσίας και μειοψηφίας για το μείζον θέμα των συνεργασιών υπήρξε έντονη, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αιχμηρή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα: «Δεν θα ανεχτώ κάποιοι να λένε ότι το σχέδιό μας είναι να οδηγήσουμε τον λαό σε μια νέα Βάρκιζα. Να τελειώνει η πλάκα. Το μόνο σχέδιο είναι η συνεχής ριζοσπαστικοποίησή μας».