Την ανάγκη να τεθούν στον κοινωνικό διάλογο τα θέματα που σχετίζονται με τις εργοδοτικές εισφορές, τα οικογενειακά επιδόματα, τις συγχωνεύσεις επικουρικών ταμείων, την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, αλλά και το ζήτημα του κατώτατου μισθού επεσήμανε σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης.

Μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και του Eurofound για τον κοινωνικό διάλογο στο Ζάππειο στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας ο Βασ. Κορκίδης ανέφερε πως η θετική συμβολή του κοινωνικού διαλόγου στη αντιμετώπιση της κρίσης, την ενίσχυση της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ απαραίτητη στην «ειδική περίπτωση» της Ελλάδας.

Υποστήριξε πως η εμπεδωμένη πλέον κουλτούρα του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να διατηρήσουν ένα επίπεδο ελάχιστης συνεννόησης σε μια περίοδο όπου πολύ συχνά οι διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου παρακάμπτονται.

Ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ ανέφερε στο σημείο αυτό πως ο ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος είναι στις παρούσες συνθήκες βασική προϋπόθεση για την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων, ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω, ότι η μείωση του υψηλού μη μισθολογικού κόστους μπορεί να αυξήσει τα χαμηλά επίπεδα απασχόλησης και τις αποδοχές των εργαζομένων, ενώ χαρακτήρισε «απαραίτητη» την άμεση αντιμέτωπη του χρηματοδοτικού κενού του ΟΑΕΕ.

Ο κ. Κορκίδης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας πως στην επιστολή προθέσεων που υπεγράφη στις 14 Μαΐου μεταξύ Κυβέρνησης και ΔΝΤ και κοινοποιήθηκε μετά τις ευρωεκλογές στις 30 Μαΐου υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία χρήζουν κοινωνικού διαλόγου. Συγκεκριμένα, σε αυτά περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

– Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9% και περαιτέρω μείωση κατά 1% (θα εξετασθεί στο τέλος Ιουνίου 2015).

– Μείωση των οικογενειακών επιδομάτων και των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

– Συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ. Από την 1-1-2015 τα επικουρικά ταμεία θα συντηρούνται από τις δικές τους εισφορές.

– Απελευθέρωση του ωραρίου όλων των Κυριακών του χρόνου από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ χωρίς όριο τετραγωνικών πιλοτικά σε τρεις τουριστικές περιοχές από τον Ιούνιο του 2014. Επέκταση του μέτρου μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2015 σε ολόκληρη τη χώρα.

– Λήψη μέτρων ώστε για τους μακροχρόνια άνεργους άνω των 25 ετών, να μειωθεί η προσαύξηση ανά τριετία από 10% σε 5%.

Ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από την 1-1-2017 μονομερώς από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και όχι με ΕΓΣΣΕ.