Χαμηλότερο είναι το κόστος ζωής στην Γερμανία σε σχέση με τις περισσότερες γειτονικές της χώρες, αλλά κατά 1,5% υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών ( η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας).

Μόνο η Τσεχία και η Πολωνία είναι «φθηνότερες» από την Γερμανία, σε ό,τι αφορά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν λ.χ. το ψωμί ή μια επίσκεψη στο κομμωτήριο.

Η «ακριβότερη» χώρα είναι με διαφορά η Δανία – 39,6% ακριβότερη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – ενώ ακολουθεί η Σουηδία με 23,5%. Η «φθηνότερη» χώρα από τις 28 είναι η Βουλγαρία, με τις τιμές κατά 51,6% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ιδιαίτερα ακριβές ωστόσο είναι οι χώρες της Ευρώπης που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Ελβετία, με τις τιμές κατά 54,9% υψηλότερες και η Νορβηγία, η οποία εμφανίζεται να είναι κατά 55,9% ακριβότερη από τον μέσο όρο των κρατών-μελών της ΕΕ. Αντιθέτως, η Αλβανία είναι κατά 49,2% φθηνότερη και η πΓΔΜ κατά 53,3%.